Mellan januari 2015 och september 2022 mördades 20 kvinnor i region Mitt. Fem av dessa mord ägde rum i polisområde Uppsala, där tre av dem skedde i parrelation och två i familjerelation.
– Med tanke på att det mördas fler kvinnor i nära relation än vad det skjuts ihjäl män i förorter så är det en viktig sak att jobba med och få till någon form av tanke om hur det ska gå till, säger Anders Östlund, kriminolog på polisregion Mitt.
Anders Östlund har tagit fram den nya databasen som är unik för landet. Metoden går ut på att kartlägga gemensamma nämnare hos män som anmälts för våld i parrelation. Ingångsfaktorn som Anders letat efter bland männen är om de under utredningar uttryckt självmordstankar.
– Uppgiften om självmordstankar är ingenting som polisen har ställt frågan om, det har framkommit spontant i förhöret.
Så varför är det intressant huruvida en gärningsman har självmordstankar eller inte? Jo, forskning från Danmark, England och USA har visat att det är en betydande riskfaktor bland män som mördat sin partner. Exempelvis har en dansk studie visat att 53 procent av de män som mördat sin partner uttryckt en benägenhet för självmord innan de begått mordet.
Tittar man generellt på alla män som begår våld i parrelation så hittar man individer från alla möjliga samhällsklasser och bakgrunder.
– Men har man ingången med suicidbenägenhet, då hittar man en väldigt specifik grupp män bara genom att använda den faktorn samt att de är anmälda för våld mot sin partner.
Den grupp gärningsmän som uttryckt självmordsbenägenhet har ofta sociala problem i form av exempelvis missbruk, låga inkomster, våldsamt beteende och har tidigare utövat våld mot samma partner.
För att studera detta har man tagit fram en fokuslista där man valt ut 14 män i region Mitt, varav fem är från Uppsala. De stämmer alla in på den gärningsmannaprofil som man vill studera för att i framtiden kunna upptäcka signaler och förebygga våld mot kvinnor.
– Tanken med den här lista är inte att polisen ska hålla på och kartlägga folks liv, det är inte vad det går ut på. Vi tar fram den här listan för att använda den både i polisens arbete men även i samverkan med andra aktörer, det vill säga Socialstyrelsen och sjukvården.