Gårdsplaner
I början av nittiotalet lades många fritidsgårdar ned och nästan hälften av fritidsledarna sades upp. Sedan dess har gårdarna ökat i antal, men fortfarande är man inte uppe i samma nivå som på åttiotalet. Behövs inte fritidsgårdarna längre?
Foto:
— Det ger ungdomar så mycket positivt. De får fokusera på det de vill utan att behöva prestera något. Ingen betygsätter en på en fritidsgård, säger han.
Är det inte lätt att det bara blir en typ av människor som hänger på gårdarna och att andra inte vågar sig dit?
— Jo, men det gäller att se till så det finns alternativ. Det är vad ungdomarna vill göra som ska spela in. Det är viktigt med bra ledare som ser dem som kanske inte känner att de passar in från första början. Man ska ta hand om dem så att de så småningom hittar sin egen form av fritidsverksamhet.
Christer Johansson säger att det är viktigt att komma ihåg att ungdomar, precis som vuxna, är individer. Det är många som ser på ungdomar som en stor massa.
— Ibland när jag pratar med politiker så säger de: Vad bra, vi har ju Grand dit ungdomarna kan gå. Då svarar jag: Jaja, men då räcker det väl med Folkets hus för oss vuxna då. Vi lägger ner Flustret, Fredmans och Katalin ? Då tittar de på mig som om jag vore född på Mars.
"Segregation är inte bra"
Staffan Yngve är ordförande i den beredning som förbereder den nya barn- och ungdomsnämndens införande. Han konstaterar att det finns alternativ för ungdomar: Grand, Ungdomens hus och Café Genomfarten.
— Sedan är det är aldrig bra med segregation. Finns det för många alternativ ger man ungdomarna utrymme till att bara behöva umgås med samma människor.
Malin Bardén går på högstadiet på Katedralskolan — som inte har någon fritidsgård. Hon kan heller inte vända sig till någon annan skolas gård, eftersom man måste vara elev på den skolan.
— Jag tycker att fritidsgårdarna borde vara öppna för alla, säger hon. Gårdarna i centrum kommer man visserligen in på, men ingen av mina kompisar hänger där och det känns inte som om gårdarna passar mig.
Fritidsledarna måste kunna ha koll
Att de flesta inte är öppna för allmänheten beror delvis på att ledarna måste få en chans att kunna lära känna de ungdomar som kommer dit, säger Staffan Yngve. Om en fritidsledare arrangerar något en kväll måste han eller hon kunna ha koll på läget. Det går inte om vilka som helst kan strömma in, säger han.
Borde ni då inte satsa mer pengar på fritidsgårdar så att alla kan ha tillgång till en gård?
— Vi har redan många fritidsgårdar i Uppsala men förhoppningsvis ska vi kunna utöka dessa långsiktigt. Just nu görs en satsning på 600 000 kronor till fritidsverksamhet för funktionshindrade barn och ungdomar.
Hur kommer det sig att vi inte kan få lika många fritidsgårdar nu som vi hade på 80-talet?
— Delvis beror det på att vi gör fler satsningar på annan typ av verksamhet än vad som fanns då, till exempel verksamhet för funktionshindrade ungdomar. Sedan är det andra utgifter som spelar in. Det är extra många ungdomar som precis har slutat grundskolan och nu ska ha en plats på gymnasiet, vilket ger extra kostnader. Sedan måste vi satsa mycket pengar på förskolan.
På bilderna ses:
Tunets fritidsgård, Väpnargatan 19. Aktiviteter: Man kan se på film och TV, spela pingis och biljard. Replokal finns. Ibland anordnas läger, resor och liknande på loven. Medlemskort kostar 20 kronor per läsår. Öppet: varje skolvecka mån—tors 18.30-21.30.
Stenhagens fritidsgård, Herrhagsvägen 423. Aktiviteter: Kulturverksamhet, fritisverksamhet och kurser i samverkan med föreningar och studieförbund. Öppet: mån till tors 18—21, fre 18—23, sön 18—21. Rastverksamhet för årskurs 6-9 samma dagar 9—12.
KFUM Hornet. Aktiviteter: Kafé, sällskapsspel, pingis, biljard. Ibland är det disco och det finns replokaler att låna. Här kan du också surfa på nätet, eller lära dig hur man gör en egen hemsida. Varje år görs en sportlovsresa till fjällen. Öppet: mån-ons 18-21, fre 18—22.30. Bra att veta: Öppet för alla från 13 och uppåt.
Brantinggården, Brantingstorg 5. Aktiviteter: Kafé, diskotek med mera. Brantinggårdens besökare tar själva ansvar för verksamheten genom ett kooperativ. Öppet: mån-tors 18-22, sön 14-17.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!