Gårdsglass som ger mersmak

Den som har kor och samtidigt är helt såld på glass kan kombinera den egna näringen med njutning och starta glassfabrik. Det har man gjort på Untra gård.

Kustnära företagsverksamheter.K-G Ramstedt Ica hanlare i Öregrund på väg med fruktkorg till personal på Gräsöfärjan.

Kustnära företagsverksamheter.K-G Ramstedt Ica hanlare i Öregrund på väg med fruktkorg till personal på Gräsöfärjan.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2011-06-13 12:56

Linnéa och Arne Boman på Untra gård startade sin glassbabrik för ungefär ett år sedan. Premiäråret har varit lyckat, även om handlaget vid glassmaskinen kunde vara ännu mer inövat. Är de missnöjda med något skulle det möjligen vara att glass är en säsongsvara enligt rådande uppfattning i Sverige. Glassfabrikör Arne Boman begriper egentligen inte varför svenskar inte kan lära sig att äta glass så gott som dagligen och han vill försöka ändra på den tröga inställningen till läskande glass.

Hustru Linnéa är möjligen mer jordnära när hon en majdag mitt i apelsinsorbeten och med ytterligare sju glassar planerade i dagens produktion konstaterar:
– Det har ju inte varit glassväder direkt.
Men i den helkaklade fabriken, inrymd i en flygel till det som ursprungligen var kunglig livskräddare Johan Leijoncronas residens på 1600-talet, gör hon och sommarmedhjälparen Evelina Kowal sitt bästa för att framkalla sommarstämning. Efter läskande apelsinsorbet väntar mer.
– Citron, yoghurt jordgubb, yoghurt blåbär och gräddglass blåbär, räknar Linnéa Boman upp av de planerade åtta sorter som är målet för dagen och skyndar vidare vid glassmaskinen.

Gårdens kor hänger med bra i svängarna. Om det bara berodde på dem skulle det kunna bli nästan hur mycket glass som helst. Än så länge är det bara en bråkdel av gårdens mjölkproduktion som blir glass. Svänger gör det också om en del djärva blandningar, med stor smakrikedom. Blåbärsgräddglassen är till exempel inte bara blå, om någon nu trodde det.
– Ett stänk svartvinbärslikör också, säger Linnéa Boman.
Att ingå i Gårds-Glass-nätverket betyder dessutom tillgång till en närmast oändlig receptdatabas.
– 500 recept som grund, plus månadens recept. Vi har kanske hunnit prova ett 60-tal, tror Linnéa Boman.
– Vi kan även göra egna recept som de testar åt oss.

Hon vill inte välja ut någon egen favorit. Det senast provad är alltid spännande.
– Det är roligt att prova nya grejor.
Udda smakvarianter lockar också, som cocos-ananas-pinacolada.
– Verkligen en under-en-palm-glass, skrattar hon.
Och det finns alltså gott om varianter kvar att prova.
– Vi har ännu inte gjort någon förrättsglass. Men vi har provat citronglass till lax. Det var inte så dumt.
Själv tror hon till exempel på kantarellglass, så lite söt som möjligt, till viltkött. Och de har funderingar på en glass med både friska och kryddstarka grönsaker och frukter.
– En som skulle kunna passa till räkcocktail, säger Linnéa Boman utan att avslöja huvudingredienser.
Men då pratar hon beställningsvara, till restaurang eller kanske ett större kalas.
– Sådant är inget att laborera med direkt till konsumenter.

FAKTA: UNTRA GÅRDS GLASS

Företag: Untra Gårds Glass
Ägare: Linnéa och Arne Boman
Bakgrund: Mjölkbönder i ett 30-tal år, ägare till Untra sedan 2008.
Anställda: Eget arbete plus familjemedlemmar och säsongsanställda.
Försäljning: Gårdsförsäljning, marknader, restauranger, på väg in i Coop-kedjan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om