Gårdar från stenåldern grävs ut vid Maxi

Uppsala en onsdag i oktober. En ström av bilar svänger in på Maxis parkering. Ute på åkern gräver arkeologer från Upplandsmuseet ut flera bosättningar från romersk järnålder ur leran. Liv och rörelse är inget nytt för Stenhagen.

Annika Blom putsar fram stenar vid ett av stolphålen. Grävledare är Kerstin Åberg och Dan Fagerlund.

Annika Blom putsar fram stenar vid ett av stolphålen. Grävledare är Kerstin Åberg och Dan Fagerlund.

Foto: Robert Berthagen

Uppsala2004-02-07 00:00
- Det verkar ha legat fem gårdar i dalgången kring Maxi under århundradena efter Kristi födelse, säger Dan Fagerlund, som är grävledare för det ena området.
Arkeologerna från Upplandsmuseet har bra koll på området. De var här och grävde innan bollplanerna och varuhuset Lidl byggdes. Nu ska Uppsala kommun bygga på två nya områden.

Tre veckor kvar
Om drygt tre veckor måste själva grävjobbet vara avslutat. Sedan är det dags att analysera fynden och dra slutsatser.
- Den intressantaste frågan är om alla fem gårdarna fanns här samtidigt. Det verkar så. Men vi måste utesluta möjligheten att en och samma gård har flyttats omkring.

Fem byggnader
På området närmast Maxi har grävledare Kerstin Åberg och hennes medarbetare hittat spår efter tre hus och två mindre byggnader, troligen förråd.
Stolphålen visar att ett hus var 30 meter långt. Från ett annat hus finns också hålen efter väggstolparna kvar.
På det andra området har huvudbyggnaden legat med baksidan mot skogskanten. Det finns till och med en dräneringsränna längs husets norra sida för att leda bort vattnet som rann ned från höjden.
Ett annat hus låg på en långsmal bergklack. Gården har varit noga inhägnad, delvis med dubbla staketrader. Några kraftigare stolpar visar var ingången genom hägnaden fanns.
- Det är tur att hägnaden har brunnit. Då syns stolphålen som svarta fläckar av kol i marken. Annars hade det varit nästan omöjligt att hitta dem, säger Dan Fagerlund.

Märkligt hus
På gårdsplanens södra del har arkeologerna hittat spår efter ett litet och mycket märkligt hus.
- Det har varit ovanligt tätt med stolphål för att vara ett så litet hus, bara 3,5 x 7 meter. Stolparna har varit grova, och de har kilats fast med massor av sten. säger Dan Fagerlund.
Ett av hålen är särskilt väl bevarat. Stolpen har stått på en flat sten. Det går till och med att uppskatta stolpens diameter eftersom stenarna, som en gång kilade fast den, hänger kvar i gropen.
Dan Fagerlund tar en tumstock och mäter.
- 15 centimeter.
- Jag börjar gissa att det här huset har haft en övervåning, någon form av loft. Varför skulle man annars ha satt så tätt med stolpar och gjort en så kraftig stenskoning. Att resningen gjorts så överdimensinerad tyder på att den skulle bära upp något tungt.

Valde noga plats
Järnåldersfolket valde sina boplatser med omsorg, påpekar Kerstin Åberg när vi står på bollplanens gräsmatta.
- Gårdarna ligger med 200 meters mellanrum på de högsta punkterna i dalgången. Mellan gårdarna finns inga spår av mänsklig aktivitet i provschakten. Troligen användes de lägre belägna delarna av dalgången till odling och betesmark.
Att inga gravar finns registrerade i närheten är lite märkligt. Men det kan förstås finnas hittills oupptäckta gravar bland all odlingssten från det moderna jordbruket.
Inga lösfynd har gjorts, vilket tyder på att gårdarna övergavs i god ordning. Allt verkar välstädat. Varför de flyttade är en helt annan fråga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om