Mansfria gym, kvinnonätverk och tjejkvällar. Var inte skräcken för killbaciller något vi släppte redan i lågstadieåldern? Det verkar inte så, för aktiviteter och ställen enbart för kvinnor tycks bara bli fler och fler.
Susanne Özmete och Anna Cederquist kommer båda från mansdominerade branscher och driver i dag kvinnonätverket Klara K, vars vision är att skapa ett jämställt näringsliv 2020.
– Det har blivit en obalans på de högre positionerna vilket måste justeras genom att satsa på kvinnor på mellannivå, säger Anna Cederquist.
– Det har visat sig att kvinnor som nätverkar med kvinnor utvecklas snabbare i sina karriärer än de som ingår i ett mixat nätverk. Där får de större möjlighet att göra sig hörda men framför allt är det roligt och givande att umgås med andra kvinnor, säger Susanne Özmete.
På gymmet Womens Wellness är bara tjejer välkomna.
– Man skulle ju kunna tro att man slipper svettlukten här. Men det luktar inte precis viol på ett tjejgym heller, säger Malin Andersson som är medlem på Womens Wellness.
Så det är alltså inte svettlukten det hänger på?
– Det är en mer avslappnad känsla med bara kvinnor, inte lika tuff stämning. Många uppskattar att inte behöva tänka på hur de ser ut och de muslimska kvinnorna kan ta av sig sjalen om de vill. Alla vågar vara med och ingen dömer någon annan, säger Christine Jansson, ledare på Womens Wellness.
Även på Ungdomens Hus finns killfria aktiviteter. Där kör man sedan en månad tjejskating på måndagkvällar.
– Många tjejer drar sig för att komma hit när de vet att det är killar i rampen. De är rädda för att göra bort sig och vågar inte prova. Det har kommit en hel del nybörjare på tjejkvällarna så vi ser att det finns ett intresse, säger Åsa Tingström som är skatecoach.
– Det känns lättare att göra bort sig när killarna håller sig borta från rampen, säger nybörjaren Shabnam Sharifpour.
När det kommer till just idrott finns en mängd arrangemang bara för kvinnor. Ett av de äldsta är Vårruset, som varje vår sätter fart på tusentals kvinnofötter.
– Vårruset startade 1989 för att vi såg att det inte var så många kvinnor som sprang i de större tävlingsloppen. Före tjejloppen var det totalt 10 000 kvinnor per år som startade i alla motionslopp. Nu är de över 300 000, nästan fler tjejer än killar, säger Christer Clefberg, projektledare för Vårruset.
Han berättar också att med bara tjejer blev det mindre tävlingshets och mer av en social grej.
I nattklubben Kalas lokaler bjöds det för två veckor sedan in till tjejkväll. Niklas Forsman, som är restaurangchef, tycker att det är synd att man oftast separerar till kvinnornas fördel.
– Det känns som att det bara är kvinnor som inte vill ha männen med. Vi män har ju inga problem med tjejerna, säger han.
Tror du att det finns ett behov av killkvällar?
– Det är mer tacksamt att ordna en tjejkväll. När killarna får nys om att här inne väntar 150 tjejer är det många som köar till eftersläppet. Jag tror inte att det skulle vara lika många tjejer som köade till en killkväll.