Går till angrepp mot Livsmedelsverket

Kostråden om att minska på det mättade fettet saknar vetenskapligt stöd. Det menar de forskare och läkare som i en debattartikel i Dagens Medicin går till hårt angrepp mot Livsmedelsverket.

Uppsala2009-04-12 07:00
Livsmedelsverket i Uppsala lade efter en lång debatt i Läkartidningen under förra året fram en lista med 72 vetenskapliga artiklar som enligt deras mening ger stöd för att det finns risker med mättade fetter. Livsmedelsverket pekade också ut åtta artiklar som ansågs gå emot deras egen hållning.

Nu har forskarna och läkarna bakom debattartikeln i Dagens Medicin gått igenom alla 72 artiklar, och menar sig kunna smula sönder stödet för rekommendationen. Exempelvis pekar man på att 11 av artiklarna inte ens handlar om mättade fetter och att bara två av de 72 kan anses vara ett stöd för råden.
Livsmedelsverket säger att de ska bemöta debattartikeln efter påsk.

Omättade fetter finns bland annat i raps- och olivolja, kyckling, nötter, fet fisk, skaldjur och bladgrönsaker. Mättade fetter finns bland annat i fet mjölk, smör och Bregott, ost, fett kött och charkprodukter som korv och bacon. I dagens kostråd rekommenderas att mättade fetter ska begränsas till högst en tredjedel av allt fett vi äter, eller 10 procent av den energi vi får i oss, eftersom det anses öka risken för fetma, hjärt- kärlsjukdomar och cancer.

Kritikerna menar att det i stället är mängden kolhydrater som måste begränsas, och att fetter inte utgör någon fara.
För närvarande granskar en expertgrupp på uppdrag av Statens beredning för medicinsk utvärdering det vetenskapliga stödet för olika kostråd vid viktnedgång och vid diabetes.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!