- Elever har sjukanmält sig för att de inte orkar med, säger Sofia Ehrnvall som går på skolan.
Kommunalt drivna Jällagymnasiet har en hästutbildning där det ingår att eleverna sköter skolans hästar. Varje elev har stalltjänst någon vecka per termin. Stalltjänsten börjar klockan 6 på morgonen och avslutas runt 20.30 på kvällen. Eleverna jobbar inte hela dagen utan har avbrott för lektioner och raster. För elever som gör apu, det vill säga praktik, blir den totala arbetstiden cirka nio timmar.
Den som är 16-17 år har enligt arbetstidslagen rätt till minst tolv timmars ledighet för nattvila. Men Jällaeleverna får inte ens tio timmars nattvila när de har stalltjänst. Åtminstone för de elever som gör apu är det här inte olagligt. Regeln om tolv timmars nattvila gäller nämligen enbart ungdomar på den ordinarie arbetsmarknaden. Är eleverna på apu är det upp till skolans rektor att bestämma arbetstiderna. Elever berättar att de går upp strax efter fem på morgnarna och ofta har svårt att somna direkt efter arbetsdagens slut vid 21-tiden. För vissa elever blir det tolv dagar i rad med stalltjänst och studier.
- Man är så trött efter en stallvecka att det är svårt att orka med när undervisningen börjar igen, säger eleven Emma Kjellström.
- Det är absurt att så här unga personer ska ha så långa dagar, det skulle ju inte accepteras om det gällde vanliga arbetstagare, framhåller Johanna Ekström, mamma till eleven Sofia Ehrnvall.
En del elever säger dock till UNT att de inte ser stalltjänsten som något problem utan gillar att jobba mycket i stallet. Jällagymnasiets rektor Hans Johansson motiverar de långa arbetsdagarna med att praktiken ska ha samma villkor som finns på arbetsmarknaden. Han berättar att skolan övervägt att anmäla sig själv till Skolinspektionen för att få saken prövad men istället ska man undersöker vad eleverna tycker om stalltiderna.
- Visar det sig att många elever är kritiska får vi ändra schemat, säger Hans Johansson.
Enligt Sture Löf vid Skolinspektionen har något liknande ärende hittills inte prövats.
– Arbetstiderna under apu ska likna de som finns på arbetsmarknaden. Men i det här fallet blir det konstigt eftersom de arbetstider som tillämpas på Jällagymnasiet inte vore tillåtna på arbetsmarknaden, säger Sture Löf.
Mohamad Hassan (FP), ordförande vid arbetsmarknads- och utbildningsnämnden, säger att skolan måste se över schemat om elever blir så trötta att de har svårt att ta till sig undervisningen.
- Men det här är en fråga som nämnden inte har rätt att lägga sig i, framhåller han.
Enligt elever som UNT talat med saknar de ofta tillgång till handledare i stallet. Det kan handla om flera timmar och hela helgdagar som handledare inte finns på plats. Rektor Hans Johansson säger att handledarna alltid ska vara nåbara på telefon vilket man bedömt som tillräckligt ur säkerhetssynpunkt.
Johanna Ekström är kritisk.
– Eleverna i årskurs ett och två är så unga och oerfarna att det är riskfyllt att lämna dem utan handledare på det här sättet.
Arbetstider för elever som gör apu är idag ett oreglerat område. Men nya föreskrifter är på gång som kan stoppa sådana scheman som finns på Jällagymnasiet. Sverige har flera gånger fått kritik av EU för att svensk lagstiftning ger för svagt skydd åt ungdomar på arbetsmarknaden. Det gäller bland annat gymnasieelever som gör praktik i form av apu, arbetsplatsförlagd utbildning.
Tin Westermark, jurist på Arbetsmiljöverket, ser över hur nya EG-direktiv ska kunna införas i det svenska regelverket.
- Det förslag vi arbetar med går ut på att elever vars utbildning innehåller både teori och praktik inte får ha en arbetsdag som överstiger 8 timmar per dag eller 40 timmar per vecka, uppger hon.
UNT: Hur troligt är det att förslaget genomförs?
- Sverige brukar följa EG-direktiven så det är mycket sannolikt att det blir så.