Enligt en årlig rapport som publiceras av EU-kommissionen och Europeiska miljöbyrån (EEA) har badvatten i EU, Schweiz och Albanien blivit bättre. I rapporten ”European bathing water quality in 2014” presenteras sammanställningar av de provtagningar som gjorts från 2011 fram till 2014. De bad som kontrollerats är så kallade EU-bad, vilket är badplatser som har mer än 200 badande i snitt per dag under badsäsongen. I Uppsala län finns åtta sådana bad.
– Det ser väldigt bra ut för Uppsala, baden ligger på de två högsta klassificeringarna som finns, säger Katarina Vartia, utredare på enheten för havs- och vattenförvaltning på Havs och vattenmyndigheten.
De bad som räknas som EU-bad i länet är Kalmarsandsbadet och Ekillabadet i Håbo, Lyssnanängsbadet, Långsjön (Sandviksbadet), Lötsjön(Borgardalsbadet), Siggeforasjön och Fjällnorabadet i Uppsala och Bredsand i Enköping.
Badvattenkvaliten kan klassas som "bra", "utmärkt", "tillfredsställande" eller "dålig" beroende på nivåerna av tarmbakterierna Escherichia coli och intestinala enterokocker, vilket kan tyda på att avföring förekommer i vattnet.
7 av de 8 baden i länet klassas som "bra" eller "utmärkt". Från Siggeforasjön i Uppsala finns finns för få provtagningar för att en klassificering ska kunna göras.
Under tiden för undersökningen har tre av badens vattenkvalité gått från "utmärkt" till "bra". Enligt Katarina Vartia kan man inte dra så stora slutsatser av de resultaten.
– Det kan bero på att man i enstaka vattenprov hittar tarmbakterier, men det kan vara taget i närheten av en kortvarig eller temporär förorening, till exempel fågelavföring, säger hon. De klassas ändå som "bra".
Enligt rapporten får 16 svenska bad klassificeringen "dålig" badvattenkvalitet. Det är en ökning mot förra året då det rörde sig om 7 badplatser. Det handlar om badplatserna Karlslund i Bollnäs, Ugglarps N camping i Falkenberg, Fria bad och Vikingstrand i Helsingborg, Margreteberg i Höganäs, Snickarhaken i Kristianstad, Sörvik i Kungsbacka, Sibbarp Barnviken i Malmö, Maltesholmsbadet Ö i Mälaren i Stockholm, Hälleviks strand i Sölvesborg, Björkäng i Varberg, Lilleby, Sillvik och Tumlehed i Göteborg, Hamnhusen T-bryggan i Lomma och Nickstabadet i Nynäshamn.
Enligt Katarina Vartia kan det handla om att regn drar med sig föroreningar ner i vattnet eller konstruktionen av reningsverken eller om att enskilda avlopp inte uppfyller kraven.
– I de fall där det står avrådan från bad så tycker jag att man ska kontakta kommunen för att ta reda på orsaken. Hela direktivets syfte är att skydda de badande från att bli sjuka. Så länge resultaten är goda är det bara att njuta av att bada, säger Katarina Varita.