Gångväg till minne av bortglömd hjälte

Harald Edelstam, Sveriges ambassadör i Chile vid militärkuppen 11 september 1973, och hjälte för många latinamerikaner vilkas liv han räddade, får nu en plats uppkallad efter sig i Uppsala.

Carmen Blanco Valer, dotter till Hugo Blanco, politisk flykting i Sverige efter militärkuppen i Chile, är glad över att Harald Edelstam uppmärksammas.

Carmen Blanco Valer, dotter till Hugo Blanco, politisk flykting i Sverige efter militärkuppen i Chile, är glad över att Harald Edelstam uppmärksammas.

Foto: Lotta Lille

Uppsala2017-09-11 08:34

Vid invigningen i dag måndag talar Chiles ambassadör i Sverige, José Goñi, som under juntaåren själv var politisk flykting i Sverige och talar svenska.

För Uppsalas kommunalråd Erik Pelling (S) är invigningen av Harald Edelstams gång, gångvägen mellan Godsmagasinet och järnvägen, en välkommen slutpunkt för ett ärende han initierade genom en motion till kommunfullmäktige 2012:

– Jag är jätteglad över att Harald Edelstam nu får den uppmärksamhet han förtjänar. Hans insatser inte bara i samband med militärkuppen i Chile utan också som diplomat i Norge under andra världskriget placerar honom i samma klass som Raoul Wallenberg och Folke Bernadotte, svenska diplomater som visat mod och gått utanför ramarna för att rädda människors liv, säger Erik Pelling.

Glad är också Carmen Blanco Valer, Uppsala, dotter till Hugo Blanco, peruansk politisk flykting i Chile vid tiden för militärkuppen.

– Jag var tretton år då och fick i uppdrag att visa var min pappa höll sig gömd efter kuppen. Jag förstod inte att det var Harald Edelstam, eller ens en ambassadör som jag visade vägen. För mig var det bara en fin herre i en stor bil, berättar Carmen Blanco Valer.

Hon har ett synminne av den svenska flaggan på bilen, och minns att Harald Edelstam försökte skymma pappan då han gick från gömstället till bilen:

– När jag insåg att det han gjorde var att spana efter och hindra eventuella krypskyttar blev jag förvånad och imponerad av att en fin herre brydde sig om det, säger Carmen Blanco Valer.

Hugo Blanco fick hjälp att under namnet ”Hans Blom” ta sig vidare till Sverige, och 1975 kom Carmen efter. Nu har Carmen bott här i 42 år och arbetar som lärare vid Färnebo folkhögskola. Solidaritetsarbete i olika former, inte minst för ursprungsfolk, har varit en naturlig och viktig del av hennes liv.

– Det har sagts att Harald Edelstam inte blev väl behandlad på UD efter att han förklarats som persona non grata i Chile och tvingats lämna landet. Han gick utanför ramen som diplomat, och det var kontroversiellt. Jag tycker inte att han fått den uppmärksamhet som han förtjänar, kanske beror det på att de han hjälpte saknat stora organisationer som stött honom och dem, säger Carmen Blanco Valer.

Då Harald Edelstams gång invigs på måndagen kommer Carmen Blanco Valer att finnas på plats tillsammans inte bara med ambassadör José Goñi och Erik Pelling, utan också Caroline Edelstam, Harald Edelstams barnbarn och ordförande The Edelstam Foundation

Harald Edelstam (1913-1989)

Utbildad vid militärhögskolan Karlberg och med juris kandidatexamen från Stockholms universitet.

Rekryterades till Utrikesdepartementet 1939, och tjänstgjorde vid ambassaden i Oslo 1942-44. Han hjälpte bland annat till med att smuggla ut motståndsmän och judar till Sverige och hade kodnamn Svarta Nejlikan.

Edelstam var ambassadör i Indonesien och i Guatemala innan stationeringen i Chile 1972-73. Efter militärkuppen 11 september 1973 erbjöd han fri lejd och politisk asyl till förföljda chilenare och andra latinamerikaner, och Sverige blev också skyddsmakt åt den kubanska ambassaden.

I december 1973 utvisades Harald Edelstam från Chile, och 1974 gavs han posten som ambassadör i Algeriet.

2007 hade filmen Svarta Nejlikan premiär med Michael Nyqvist i rollen som Harald Edelstam.

2009 bildades Stiftelsen Harald Edelstam som vartannat år delar ut Edelstamspriset till personer som gjort exceptionella insatser och visat stort civilkurage i försvaret av mänskliga rättigheter. Caroline Edelstam är ordförande för stiftelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om