Kriminella i panik när de avslöjas i chatten

Knarkhandlare i Uppsala lurades att använda en "krypterad" chatt. Polisen kunde därför i realtid följa brottsplanerna. "Det är kört", lyder en av de gängkriminellas reaktioner när han inser vad som hänt.

Den 24-årige Uppsalabon, till vänster, misstänks ha chattat via Anom och är nu häktad för synnerligen grovt narikotikabrott. Till höger en man som enligt polisens misstankar har agerat kurir åt 24-åringen.

Den 24-årige Uppsalabon, till vänster, misstänks ha chattat via Anom och är nu häktad för synnerligen grovt narikotikabrott. Till höger en man som enligt polisens misstankar har agerat kurir åt 24-åringen.

Foto: Polisen

Uppsala2021-10-28 05:00

"Jag är helt knockad bror, heeeelt." Så skriver en person på chatt-tjänsten Anom när det går upp för honom att han ertappats av polisen i en knarkhärva med bas i Uppsala.

Bakgrunden är att polisen 6 juni i år slog till mot en rad kriminella personer som använt Anom. Bland dem som då frihetsberövades fanns flera personer kopplade till en knarkhärva i Uppsala som nu utreds. De inblandade i fallet misstänks ha hanterat hundratals kilo narkotika.

Anom-chattar som UNT tagit del av ger en bild av de chockvågor razzian skapade bland Uppsalabor som figurerar i knarkärendet.

undefined
Foto från ett polistillslag i Rosendal i Uppsala den 6 juni i år. Tillslaget gjordes hemma hos en person som misstänks ha varit kurir åt den 24-årige Anom-användaren.

Bland de misstänkta finns en 24-årig Gottsundabo som enligt polisen haft en hög ställning i organisationen. Han tros ha styrt olika knarkkurirer, men den 6 juni, då tillslaget skedde, börjar han ana att något allvarligt hänt. Samma dag informerar han en kumpan via Anom att en kurir, en av hans "chaufförer", gripits av polisen.

"Chaufför torska de nått skumt", meddelar 24-åringen kumpanen. Kuriren har gripits i Uppsalastadsdelen Rosendal som är helt omringat av poliser, konstaterar 24-åringen. Han kan inte begripa hur polisen kommit kuriren på spåren eftersom han, enligt egna uppgifter i Anom-chatten, bara utnyttjar ostraffade personer vid sina knarkleveranser.

undefined
Under tillslagen mot personer som använt Anom-chattarna samarbetade svenska och spansk polis. Foto från Europol.

24-åringen har använt flera krypterade chatt-tjänster och han oroar sig nu för att polisen lyckats forcera krypteringen i någon av dem. "Ja hoppas de inte är lurarna (telefonerna). Ja e helt fucked då", skriver han till sin kumpan. Kumpanen svarar att han hört att folk som kommunicerat via Anom nyligen råkat illa ut och tillägger: "De knas på lurarna".

Under de kommande timmarna växer skräcken. 24-åringen konstaterar att han fingrat på kontanter han gett en kurir och befarar att fingeravtrycken ska binda honom till brottet. Dessutom är han rädd att förlora 100 000 kronor i kontanter och ett amfetaminparti värt 300 000 kronor.

undefined
Genom information från chatt-tjänster som Anom och Encrochat har flera ledande kriminella personer kunnat gripas.

"Ja kastar min Anom nu de kommer garanterat gripa mig. Ja bror ja kastar i 2000 delar ska köra på den med bil", skriver 24-åringen och fortsätter: "Har aldrig känt mig så våldtagen", "Klarar inte trycket i huvudet". Kumpanen svarar att "alla e knullade" och föreslår att de ska byta bransch.

Det sista Anom-meddelandet mellan de båda skickas klockan två på natten mot den 7 juni. Bara några timmar senare grips 24-åringen och han är för närvarande häktad för synnerligen grovt narkotikabrott, vilket kan ge fängelse i upp till tio år.

undefined
T v Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten på Nationella Operativa Avdelningen vid Polisen under en presskonferens i juni 2021 då resultatet av Anom-tillslagen presenterades.

Två Uppsalabor som misstänks ha arbetat som knarkkurirer åt 24-åringen åtalades i september. Enligt stämningsansökan ska de båda kurirerna ha hanterat sammanlagt 16 kilo amfetamin och två kilo så kallad kristall.

Som UNT nyligen rapporterat utpekas en 43-åring från Gottsunda som centralgestalt i utredningen. Enligt en polis-PM är 43-åringen "en av huvudmännen i den så kallade "Gottsundagrupperingen" som påstås ha smugglat stora mängder narkotika från Spanien. Samtliga misstänkta förnekar brott.

undefined
De inblandade i knarkhärvan misstänks ha hanterat ett narkotikapreparat kallat kristall. Bilden är från en annan utredning.

Bakgrunden till Anom-ärendena är att fransk polis i fjol lyckades ta sig förbi krypteringen i teletjänsten Encrochat som använts av tusentals kriminella personer i världen. Många brottslingar övergick då till att kommunicera via Anom, som ansågs ha säker kryptering. Men i själva verket hade Anom riggats av FBI som i realtid kunde läsa chattarna och på så sätt få fram bevisning mot användarna.

800 greps genom Anom

Den 6 juni 2021 genomförde poliser i 16 länder ett tillslag kallat Operation Trojan Shield. Den gemensamma nämnaren var att razzian riktades mot personer som använt chatt-tjänsten Anom. 800 personer frihetsberövades varav 155 i Sverige. Enligt Europol har aldrig tidigare så många styrande aktörer i kriminella nätverk gripits på en och samma gång.

Anom hade riggats av den amerikanska polisorganisationen FBI. Under hösten har de första Anom-relaterade åtalen väckts i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!