I juli i år dömdes 52 personer i en knarkhärva i Uppsala. En av dem var en yrkeskriminell 29-årig man som fick sex månaders fängelse för att ha varit med och tillverkat en bomb.
Mannen riskerar dock att få sitta inlåst betydligt längre än så. Orsaken är att han nyligen fälldes i ett annat mål för grovt narkotikabrott. Till det kommer ytterligare ett fängelsestraff sedan han begått nya brott under en villkorlig frigivning efter en morddom. Sammantaget blir det fråga om nio år och åtta månader om påföljderna fastställs i högre instans.
29-åringen är enligt polisen ledare för det så kallade Södertäljenätverket som består av ett hundratal personer. Nätverket kopplas till bland annat grova våldsbrott, utpressning och narkotikahandel.
Innan 29-åringen greps åkte han omkring i en bil värd 700 000 kronor, trots skulder på 1,7 miljoner. I dag är hans frihet betydligt mer begränsad, framgår det av en handling i förvaltningsrätten.
Mannen menar att hans hår blir för torrt av schampot på häktet där han för närvarande vistas. Han begär därför att få köpa in egna hårvårdsprodukter. Men Kriminalvårdsverket menar att det kan leda till visitationssvårigheter och säger nej.
29-åringen har överklagat till förvaltningsrätten som hänvisar till häkteslagen och en särskild lista över sådant som intagna får ta emot utan att säkerheten äventyras. Schampo finns dock inte med på den listan och domstolen avslår mannens begäran.
2019 skrev polisen i en rapport att Södertäljenätverket hålls samman av gemensam uppväxt, etnicitet och i många fall även släktskap.
Nätverket ägnar sig åt allt från narkotikabrott, utpressning, indrivning och vapenbrott till organiserade stölder, illegalt spel och ekonomisk brottslighet. Flera skjutningar och grova misshandelsfall de senaste åren har kopplats till nätverket, hävdar polisen.
"I de utsatta områden där det (nätverket) huvudsakligen verkar råder en mycket stark tystnadskultur. Det är i princip omöjligt att få boende att ställa upp och vittna på grund av rädsla för det kriminella nätverket", skriver polisen i sin sammanställning.
Ett exempel på en sådan händelse inträffade sommaren 2019 när personer ur Södertäljenätverket nekats inträde på en Stockholmskrog. Några dagar senare samlades ett tiotal personer från ligan och stormade krogen under våldsamma former. Flera av de inblandade åtallades för våldsamt upplopp men de ordningsvakter som varit på plats vägrade vittna.
Av polisrapporten från 2019 om Södertäljenätverket framgår att övergrepp i rättssak och förtäckta hot mot polisen är vanligt. Nätverket påstås ha monopol på Södertäljes kriminella marknad och agerar våldsamt mot individer som inkräktar på deras territorium eller som anses ha kränkt någon.
2012 dömdes 18 personer i Södertäljenätverket till fängelse mellan ett år och livstid efter en av Sveriges största polisinsatser någonsin. En nära anhörig till den nu aktuella 29-åringen med schampot fick livstids fängelse. Våren 2020 skrev 29-åringen i en Encrochat-konversation till en person i nätverket att man instiftat en regel om att 10 procent av alla jobb skulle gå "till storebrorsan inne". 29-åringen framhöll att detta omfattade alla, från yngre till äldre, samt alla typer av jobb.
En inte långsökt tolkning av hans meddelande är att ligan hade bestämt att en tiondel av nätverkets samtliga brottsvinster skulle tillfalla den livstidsdömde mannen i Södertäljenätverket. Efter avslöjandena kring Encrochat har ett stort antal medlemmar i nätverket frihetsberövats.