Gängkriminaliteten ökar i Uppsala
Gängkriminaliteten ökar i Uppsala. Det visar en undersökning som regeringens narkotikapolitiska samordning Mobilisering mot narkotika har gjort.
—Ja, vi har sett gängbildning de senaste åren. Framför allt märkte vi det i fjol och under det första halvåret i år, säger Sven Knutsson på brottsspaningsroteln.
Unga män och pojkar
Kartläggningen som Mobilisering mot narkotika har gjort visar att det handlar om grupperingar av unga män och pojkar mellan 15 och 30 år som begår olika typer av brott, bland annat narkotikabrott, stölder och våldsbrott. Framför allt är det personer från socioekonomiskt missgynnade områden. Många är också själva missbrukare, speciellt de av lägre rang i gängen.
—Det är unga människor det här handlar om, säger Sven Knutsson. Annars finns inget som direkt knyter dem samman. De har olika nationaliteter och bakgrunder.
Undersökningen visar också att dessa grupperingar skapar otrygghet bland befolkningen i de aktuella städerna. Det kan visst stämma, men att det skulle ha blivit farligare för allmänheten vill inte Sven Knutsson påstå.
—Nej, inte farligare för gemene man, säger han. Det handlar mest om narkotikabrott. Det som skulle kunna vara farligt är uppgörelser när de börjar skjuta på varandra. Då kan det ju komma någon mellan.
Interna uppgörelser
Sven Knutsson påpekar att det handlar om interna uppgörelser och att gängen inte ger sig på vem som helst på gatan.
I samband med presentationen av kartläggningen presenteras också Mobilisering mot narkotikas plan för hur man ska bekämpa den organiserade brottsligheten. Där finns till exempel förslag på att man ska angripa grundorsakerna, alltså fattigdom och utanförskap, stärka föreningslivet och stärka skolan för att bygga en stark plattform för unga.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!