Gängkrig på Boland

Nu närmar sig premiärdatumet för vårens musikal på Bolandsskolan. Förberedelserna för skådespelare, dansare, scenbyggare, ljus- och ljudsättare och kläddesigners pågår just nu för fullt.

Emma Ahrman syr kläder till föreställningen.

Emma Ahrman syr kläder till föreställningen.

Foto: Stina Olofsson

Uppsala2008-03-26 00:01
I repetitionssalen är det redan fullrulle fast lektionen inte har börjat. Några hoppar omkring på scenen och spexar. Andra sjunger upp i ljudstudion precis bredvid, och resten sitter och väntar på att repetitionen av en scen ska börja. Regissören, Cecilia Byttner, börjar med att berätta att det finns fika i logen från skolan kök och att det kommer finnas på varje onsdagsrepetition framöver. Höga glädjerop kommer från eleverna. Det saknas två skådespelare och medan de väntar går några av eleverna och inspekterar fikat.

Tillslut kommer de två efterlängtade personerna och repetitionen av fightingscenen mellan de två gängen "Jets" och "Hajar" kan börja. Sammandrabbningen mellan gängen är ytterst bra spelat, både tack vare koreografi och de verklighetstrogna stönanden och kvidanden av smärta när någon har blivit träffad. En av dem som slåss mest är Action, en gängmedlem av Jets. Han spelas av Anton Samuelsson som går tredje året på Bolands estetiska program, inriktning teater. Anton berättar att hans rollfigur är den mest aggressiva i gänget.
- Han brinner för att slåss, säger Anton.
Anton känner ingen stress över att det börjar närma sig premiären.
- Vi kommer ta det här, vi sätter det här, det kommer bli Bolands bästa musikal, säger han och vännerna och Cecilia jublar.

Gruppen började träna inför musikalen veckan efter höstlovet och om tre veckor är det premiär.
För Cecilia har det alltid varit en dröm att få sätta upp West side story som musikal på skolan, men det var först i år som de fick rättigheter att göra det.
- Den perfekta musikalen, en tidlös historia, menar hon.
I bild- och formsalen är det lugnare än i repetitionssalen, här sitter bara tre elever och en bildlärare. En av eleverna är Helena Afzali som håller på med en modell av scenen i skala.
Alla elever i scenografigruppen ska bygga en egen liten modell, sedan väljs en ut som de riggar upp den riktiga scenen efter. Genom att bygga dessa modeller kan scentillverkarna se hur de har tänkt sig att scenen ska se ut och med hjälp av ett byggföretag och några elever från bygglinjen ska de senare sätta upp scenen.

Just nu är det inte så mycket jobb, de har precis börjat och redan kommit ganska långt.
- Tycker man om att göra det så är det inte så svårt att engagera sig, säger Helena.
Men enligt henne brukar det bli en hel del arbete på slutet i alla fall för de elever som är engagerade i arbetet. Och det är många. För att Musikalen ska gå runt måste alla hjälpas åt och projektet är ett samarbete mellan skolans olika inriktningar. Till exempel hjälper bygg- och hantverkarlinjen till med att bygga upp scenen och mode-och designlinjen gör scenkläderna.
I sömnadssalen håller lektionen på att gå mot sitt slut. Eleverna hänger in de kläder de har hunnit sy färdigt till musikalen i garderoben och läraren Svitlana Kovalenko låter oss ta en titt på scenkläderna som är färdiga eller näst intill färdiga. Här hänger allt från en balliknande klänning i siden till diskolinnen i paljettyg. Hon förklarar att deras val av färger och tyger spelar stor roll.

Ena delen av kläderna är i kalla färger, som ljusblå. Andra delen är i varma färger, som brun och röd.
- Det ska vara iögonfallande för publiken så att de förstår att de olika gäng, säger hon.
De flesta klänningarna till musikalen är figursydda och de cirka tio elever som syr kläderna lägger ned mycket tid på dem.
- Våra elever lägger ned mycket tid och jobb men får väldigt lite credit för det, säger den andra syläraren Karin Stenman.
Att ha fina kläder har lika stor betydelse som att ha duktiga skådespelare menar de båda lärarna.
- De kämpar för att det ska bli fint, säger Svitlana.
Förutom kläddesigngruppen, skådespelarna och scenografigruppen har också dansarna en stor roll i musikalen med sina häftiga koreografier.




Mera musikal på Katte


Även Katedralskolan förknippas med musikaluppsättningar. Även i år ska det traditionsenligt hållas en musikal. Årets uppsättning blir Carmen, från början en opera som nu arbetats om till en musikal. Det är en kärlekshistoria utspelad i Spanien med zigenarflickan Carmen och hennes två uppvaktande kavaljerer Don José och Escamillo i centrum. En historia som slutar i en hemsk tragedi. Ungefär hundra av skolans elever har varit delaktiga i musikalen sen förberedelserna började redan i september. Allt ifrån roller till ljud, ljus, kostym, smink, koreografi och marknadsföring sköts enbart av elever. I skrivande stund är generalrepetitionerna i full gång, och det övas från morgon till kväll. Elisabet Torslow är en av de två som spelar Carmen, och har en större roll i musikalen.
- Det har varit jätteroligt, men mycket sång och repliker att lära in, säger hon.
Musikalen är regisserad av före detta chef för Uppsala Stadsteater Finn Poulsen, och komponerad av Stefan Parkman, professor i kördirigering. En erfaren duo som har gjort många samarbeten tidigare, dock aldrig något sådant här.
- För mig har det varit kul och väldigt inspirerande, säger regissören Finn Poulsen.
Carmen spelas upp i Katedralskolans aula 1-6 april.

Pedram Nasouri

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om