Gammalt fynd var diamanter

Sveriges första diamantfynd har påvisats av två Uppsalaforskare. Kristallerna hittades för 13 år sedan i Norrbotten och nu har deras identitet som diamanter bekräftats på SGU, Sveriges geologiska undersökning i Uppsala.

Uppsala2007-03-28 21:06
- Det här är riktigt roligt, säger Erik Jonsson, mineralog och geolog vid SGU.
Han misstänkte att det var diamanter direkt när han såg kristallerna under mikroskop. Och nu har hans misstankar bekräftats genom spektroskopisk analys.
Diamantkristallerna hittades för 13 år sedan i Tornedalen i Norrbotten. I Sverige har man aldrig förr hittat diamanter. Men nu har man alltså hittat två stycken. Den största är cirka 1,5 millimeter.
- För mig är det stort. Eftersom man kan se den med blotta ögat. Det är väldigt spännande geologiskt sett att den här delen av Sveriges berggrund har varit med om de här processerna, säger Erik Jonsson.

Han syftar på de processer som krävs för att diamanter ska kunna föras upp till markytan. Diamanter bildas nämligen antingen genom ett meteoritnedslag eller också vid extremt högt tryck som uppstår 14 mil under jordytan eller djupare. Och för att de sedan ska hittas vid jordytan kan det hjälpa till om det finns djupa sprickor genom vilka diamanterna har transporterats upp. Tornedalen vid finska gränsen är just ett sådant område med djupa sprickor, berättar Erik Jonsson.

Vad är de här diamanterna värda?
- Inte särskilt mycket, definitivt inte tresiffrigt belopp. Som diamanter i största allmänhet är de ganska små och inte så fina. Som svenska diamanter är de däremot något helt annat, de är i så fall unika och av rejält vetenskapligt värde liksom samlarvärde.

Kommer folk att strömma till Tornedalen nu för att leta diamanter?
- Jag utgår från att en del kommer att göra det. Vi lever ju i ett fritt land.
Enligt Erik Jonsson kan det dock vara svårt att känna igen diamanter om man inte har kunskaper om dem och vet vad man letar efter. De råa naturliga diamanterna ser inte ut som de briljantslipade gnistrande juveler man ser i butikerna, utan de kan vara matta på ytan. De flesta diamanter är inte heller genomskinliga utan ofta lite mörka i färgen. Dessutom är de mycket små och kan vara svåra att se med blotta ögat.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!