Gammal lösning i ny sprej

Claes Lundberg från Uppsala var en av drygt hundratusen svenskar som varje år drabbas av hörselgångsinflammation. Han tog tag i saken på allvar och utvecklade en sprej mot problemen. Nu finns produkten ute på marknaden.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2012-07-19 20:01

Sommartid är tid för hörselgångsinflammation. Fukt och värme är faktorer som utlöser problemen. De som badar, simmar, dyker, vindsurfar och rör sig i vatten drabbas ofta. Samt användare av hörapparat. Claes Lundberg är dykare.
– Säg att man dyker fyra gånger om dagen – då kommer de här besvären som ett brev på posten, säger han.

Claes Lundberg är doktor i fysiologi och har jobbat länge i läkemedelsbranschen. De senaste åren har han varit konsult inom läkemedelsutveckling. Mellan två uppdrag satte han sig och sökte på nätet om hörselgångsinflammation.
– Då ramlade jag på Burows lösning, berättar han i bilen när vi är på väg till den sprejtillverkande fabriken i Danmark utanför Uppsala.

Burows lösning togs fram på 1800-talet av den tyske kirurgen August Burow. Den har i princip samma innehåll som dagens alsollösning, men är starkare och har antiseptisk verkan. När antibiotikan slog igenom på allvar på 1950-talet försvann Burows lösning in i glömskan. Vanligen behandlas inflammation i hörselgången med kortisonpreparat med eller utan antibiotika. Vilket inte är optimalt med hänsyn till samhällets intresse av att minska antibiotikaanvändningen.
– Det ligger i tiden att ta fram alternativa produkter, säger Claes Lundberg.

Han hade intresse av att starta ett eget företag och nu kom chansen. Burows lösning var redan vetenskapligt dokumenterad för behandling mot hörselgångsinflammation. Det nystartade företaget, Amellnova, slapp alltså kostnadskrävande tester och kunde gå vidare för att få själva produkten godkänd. Även det har inneburit omfattande arbete och har tagit tid, men nu finns sprejen att köpa på de flesta apotek, hos dykarklubbar och dykbutiker.

Sprejen är nu registrerad vid Läkemedelverket som medicinteknisk produkt. Men den är inte skyddad för kopiering eftersom receptet är känt sedan tidigare. Enligt Claes Lundberg är marknaden i Sverige omkring 300 000 flaskor per år.
– Om vi når knappt 100 000 är vi nöjda. Vi räknar med att komma ut i övriga Norden i år eller nästa år, kanske med någon partner.

Amellnova har finansierat processen med egna pengar.
– Vi har försökt få in riskkapital, men det gick inte. Då hade det här gått snabbare, men nu är vi ju inte beroende av någon annan som dikterar villkoren.

Om försäljningen går bra kommer Amellnova och sannolikt även tillverkaren Medicago i Berga, Danmark, att behöva utöka styrkan.

Fakta Amellnova AB

Litet företag på väg att växa

Claes Lundberg och hustrun Kerstin äger majoriteten i företaget. Delägare är även Per Ljungberg som jobbar i företaget tillsammans med Claes Lundberg. Kontoret finns hemma hos Lundbergs, men när försäljningen har kommit i gång ska företaget skaffa eget kontor i Uppsala. Sprejen heter Otinova.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!