Gammal gård blev kulturpunkt

Torsdagkvällen den 13 augusti öppnade Kulturstugan i Märsta för hösten, med dunder och brak. Vädret stod för det senare, inuti var det visning av lokalerna och improviserad musik.

Uppsala2014-02-18 16:18
— Det kändes schyst att ramla in och varva ner med fika och pianoklink, säger Anna-Karin Wetzig när hon dagen därpå visar Sigtunabygdens reporter runt, tillsammans med Lill Sjöström och Kristina Snöbohm, alla tre aktiva i Märsta Kulturförening.

Nya stora grannar på gång
På svartvita foton i entrén, skänkta av Husby-Ärlinghundra Märsta hembygdsförening, syns att Nymärsta gård en gång var omgiven av större hus. Och så kommer det att bli igen, när bostadsbyggandet vid Skolgatan-Södergatan kommer i gång.
— Men det tror vi snarare kommer att förstärka känslan av oas, säger Kristina Snöbohm.

Stugan kändes först trång
Stugan har nu ett större och ett mindre rum för tillfälliga utställningar. Vinden genom den öppna dörren får fjädrarna på vindfångarna i Alexandra Borndalens tavlor att röra sig.
När lokalerna först besågs, kändes de lite små. Men inte när ungdomsgårdens pingisbord åkt ut, parkettgolv lagts in, och väggarna och taken, inklusive de gamla bjälkarna, vitmålats.

Bullfest och äppelkaksfrossa
Sigtuna kommuns fastighetsavdelning, Komfast, får ytterligare pluspoäng av Märsta kulturförening för den rustika serveringsdisken i kafé- och hantverkshörnan.
— På söndagarna i augusti satsar vi på extra mycket fika, bullfest, och i september äppelkaksfrossa, säger Lill Sjöström.

Kanske en lugn läxhörna
Man hoppas på många unga besökare. Kanske skolungdomar som vill göra läxorna i en lugn miljö. Det är efterfrågat, säger Anna-Karin Wetzigs dotter Elin, hon går på Arlandagymnasiet.
Genom fönstrets galler faller solljuset i ränder över ett bord fullt av små tavlor och tryck.
— Vi planerar en miniatyrutställning, inget bidrag får vara mer än tolv gånger tolv centimeter, säger Anna-Karin Wetzig.

Fågelholkar till lyst
I hantverkshörnan finns mönstrade tygkassar och glansig keramik, men också ett par hyllrader med något oväntat: Små fågelholkar av plastpärlor. Skaparen heter Carl Halvarz Franzén och gick i våras ut nian på Josefinaskolan.
— Jag har saknat att kunna köpa en fin hantverkspresent i Märsta, säger Kristina Snöbohm.
Föreningen tar en del av försäljningssumman i provision, det är ett sätt att få ihop till hyran. Sigtuna kommun är hyresvärd och hyran subventionerad första tiden.

Jazzkvällar och drop-in-kroki
Med invigning i slutet av april, blev vårsäsongen kort. I höst satsar man på bland annat jazzkvällar och drop-in-kroki, alltså att teckna efter nakenmodell.
— Fortsättningen får präglas av alla de som kommer hit. Det här är inte "vår" stuga och det blir spännande att se utvecklingen, säger Anna-Karin Wetzig.

Önskas: Fler nationaliteter
De nuvarande aktiva vill bli fler för att stugan ska kunna hållas öppen och aktiviterna breddas. I föreningen finns musiker, målare och konsthantverkare. Samarbeten med andra föreningar önskas.
— Åldersblandningen är bra, 20—60 år i styrelsen, 15—80 bland medlemmarna. Men vi vill ha in fler män och fler nationaliteter — och gärna en silversmed bland hantverkarna, säger de tre.
Öppet fyra dagar i veckan
Kulturstugan i Märsta ligger ovanför Märsta centrum, nära både Stockholms-
vägen, Skolgatan och Södergatans förlängning. Man håller öppet på torsdagkvällar klockan 17-20 och fredag-söndag klockan 12-17. Till och med 6 september visas målningar och keramiskt hantverk av Alexandra Borndalen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om