Nytt försök få riva gamla skolhuset – avslås igen

En eldhärjad skola från 1800-talet i Rasbo får inte rivas, trots skadorna. Fastighetsägaren får nej på sin ansökan om rivning – för andra gången.

Den anlagda branden i Gåvsta skola fick fäste i en gavel men släcktes innan den spred sig till hela byggnaden.

Den anlagda branden i Gåvsta skola fick fäste i en gavel men släcktes innan den spred sig till hela byggnaden.

Foto: Upplandsmuseet

Uppsala2024-11-14 11:00

Strax före höstterminen 2022 utbröt en anlagd brand i Gåvsta skola, nordost om Uppsala. Ingen person skadades men delar av skolbyggnaden, vars äldsta delar är från slutet av 1800-talet, fick brand- och sotskador. 

Samma höst ansökte fastighetsägaren, kommunala bolaget Skolfastigheter, om tillstånd att riva den äldsta byggnaden. Enligt ägaren fanns det omfattande rötskador och svampangrepp i huset, som stått tomt och ouppvärmt sedan eldsvådan. 

Byggnadsnämndens majoritet sade nej. Enligt politikerna är skolhuset så kulturhistoriskt värdefullt att det ska bevaras. En rivning skulle utplåna en viktig del av Rasbobygdens kulturella och sociala historia, enligt nämnden. 

undefined
Gåvsta gamla skola skadades i en brand sommaren 2022. Byggnadsnämnden säger återigen nej till att riva den äldsta delen.

I somras ansökte Skolfastigheter på nytt om att få riva den äldre delen för att bygga upp den på nytt. Efter rivning och sanering av de brandskadade delarna finns, enligt fastighetsägaren, bara trästommen, fönster och utvändiga ytskikt kvar. Där branden utbröt återstår bara sockeln. En nybyggd skola skulle ge bättre inomhusmiljö och energibesparing, enligt bolaget. 

Men även nu blir det avslag från byggnadsnämndens majoritet, som bland annat stöder sig på Upplandsmuseets experter. Museet är starkt emot en rivning. En nybyggd kopia av den gamla byggnaden har inga av originalets historiska värden, enligt museet, och skulle i själva verket "ge en falsk bild av platsens bebyggelsehistoria".

Hur Skolfastigheter kommer att agera är inte klart:

– Vi tar ärendet till vår bolagsledning så får vi se om vi överklagar eller går på byggnadsnämndens beslut, säger Krister Aspgren, projektledare vid Skolfastigheter. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!