Gamla prylar i många paket i år
Det är återvinning som gäller i julklappspaketen i dessa miljömedvetna tider. Åtminstone enligt en ny undersökning som Röda Korset låtit göra. Nästan hälften av Sveriges befolkning, 45 procent, kan tänka sig att köpa julklappar i second handbutik.
Uppsalabon Ann-Marie Hedin på fyndjakt hos Mötesplatsen Kupan. Men dockan och nallen tänker hon inte ge bort i julklapp.
Foto: Hans E Ericson
- De är till mig själv. Jag samlar på dockor och nallar och tycker dessa är fina, säger hon.
- Men visst händer det att jag köper julklappar här också, säger hon och börjar vända på små porslinsvaser.
Bland böckerna står Inga-Maj Svanhem och letar. Hon berättar att hon brukar gå hit ofta och tycker det är bra att återvinna.
- Jag brukar ekipera mig här också, men jag har faktiskt aldrig köpt julklappar här, säger hon.
Uppsalabutiken har inte gjort någon egen undersökning, men personalen tycker sig ha märkt ett ökat intresse för att handla julklappar bland kunderna.
På disken finns den senaste julprodukten från Röda Korset, en presentförpackning. Behållningen efter försäljningen av den går till Röda Korsets hjälpverksamheter, precis som behållningen av försäljningen av de skänkta prylarna.
- Förra året sålde vi kramar i jultid, men det var nog ingen bra idé i år, i dessa influensaepidemitider, säger Kerstin Lindau som är frivilligledare på Mötesplats Kupan.
- Men vi säljer bra nu, inte minst julpynt. Det vi hade på vår julmarknad i slutet av november sålde helt slut. Och då hade vi bara julpynt i hela vår lokal. Det du ser på bordet där är skänkt efter dess, säger hon.
Enligt undersökningen har två av tio svenskar någon gång köpt begagnade julklappar och i år planerar nästan dubbelt så många att göra det. Bland de som studerar är andelen ännu högre, 58 procent, som kan tänka sig att köpa en begagnad julklapp. Kvinnor är mer positiva än män till att stoppa begagnade prylar i julklappspaketen.
Fiket i ena hörnet av lokalen, där man också kan få en stunds gemenskap ihop med kaffet, är tomt vid vårt besök. Men kommersen i resten av lokalen är i full gång. Någon vänder på en äldre stol och bestämmer sig för att köpa den. En man står med en liten lupp och granskar en tavla.
Det har hänt att kunder verkligen gjort fynd här. Senast i våras var det en tavelköpare som lät värdera sin tavla och då upptäcktes ännu en målning på en duk bakom. Den kunde dateras till 1700-talet och var följaktligen värd betydligt mer än summan Kupan hade prissatt tavlan med.
- Kunden ringde tillbaka och berättade. Men vi tycker bara det är roligt om kunderna fyndar hos oss, säger Kerstin Lindau.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!