Gamla häktet rustas upp
Samtidigt som nya polishuset invigdes i Uppsala pågår en storrenovering av 36 häktesceller i gamla polishuset på Salagatan. För nybyggda polishuset i Blanka är för snålt tilltaget, blott 50 häktesplatser. Behovet är det dubbla.
För första gången sedan 1975 står alla dörrar öppna på gamla häktet där storrenovering pågår. Då låses dörrarna för 36 häktade igen.
Foto: Pelle Johansson
UNT: Är det inte en smärre skandal att ett nybyggt polishus i halvmiljardsklassen är för snålt tilltaget för kanske det viktigaste - att placera häktade inom lås och bom?
- Nja, det här beror på kriminalvården som ej var med när nya polishuset ritades. Då fanns andra idéer och de tvekade om platsen. När kriminalvården beslutades sig för att följa med var polishuset för länge sedan redan ritat och projekterat med 50 häktesplatser, säger Mattias Fällström, häkteschef.
- Med facit i hand så skulle det naturligtvis blivit både bättre och billigare att ha allt samlat på samma plats, säger han.
Inget sedan 1975
Rosendals Bygg genomför en ytskiktsrenovering av hela häktesplanet i gamla polishuset. Det är bråda dagar. Undertak rivs, kök och mottagning byggs om, golvmattor byts och alla rensade celler målas om från golv till tak. Inget enhetligt ät gjort sedan 1975.
Allt skall vara klart om en månad, 25 oktober och blir så "nytt" att frågan är om inte gamla häktet bli permanent på Salagatan.
- Vi har ett kontrakt som löper över tre år, med möjlighet till förlängning. Det lutar nog åt det, för det uppsnyggade häktet blir helt up to date, säger Mattias Fällström som f ö blir häkteschef för Salagatan medan Johan Modin är ny häkteschef för Blanka.
De tre häktena i Uppsala får olika funktioner och kommer vid behov att inhysa häktade från Mälardalen.
Vänthäkte
Gamla häktet med 36 platser blir närmast ett s k vänthäkte i väntan på anstaltsplacering. Ulleråkersannexet tar dömda utan restriktioner medan de tyngre kriminella sitter häktade i polishuset.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!