– Det var ett klart olämpligt förfarande att göra så, säger Cecilia Tall, biträdande direktör på Sveriges Franchisetagare om uttaget.
Gallerix vd Daniel Crewe lovar att pengarna ska betalas tillbaka.
– De är tillgängliga nu och vi lägger in dem efter instruktion från rekonstruktören, säger han.
Varför tog ni ut pengarna när företaget gick dåligt?
– Vi fick fel råd från en trygg källa om att vi skulle plocka ut dem. Det var ett kortsiktigt lån, svarar Daniel Crewe.
Lånet gavs för att företaget skulle klara likviditeten. Men det höll inte. Gallerix hamnade i akuta ekonomiska bekymmer kring årsskiftet.
– Julförsäljningen gick inte som vi önskat. Vi är beroende av den och har normalt 20 procent av omsättningen i december, förklarar Daniel Crewe.
Annat bidrog också. Exempelvis kostnader för att ta över franchisebutiker. Under 2011 beslutades att kedjan skulle upphöra med franchiseavtalen. Processen pågår och har orsakat ilska. Enligt kommentarer på nätet finns utbrett missnöje med hur huvudkontoret skött detta. Här är en:
”Gallerix ledning har agerat fullkomligt hänsynslöst mot franchisetagarna som arbetat upp sina butiker och gjort allt för att de ska fungera så bra som möjligt. Det är stöld och inget annat.”
Daniel Crewe:
– Det är de personernas åsikt och den har de rätt till.
Har ni varit oschysta?
– Om du frågar mig: nej. Vissa upplever att de har ett större värde än det är. Vi har varit öppna med siffrorna och kalkylerna. Det är som när du säljer en begagnad bil och vill ha 50 000 men bilhandlaren betalar bara 20 000.
Men många kan ha slitit hårt för butiken.
– Vi kan inte betala för att någon kan ha valt att jobba 10–12 timmar per dag. Det får man ta ut själv under resans gång.
Cecilia Tall anser att det hade gått bättre att ta tillbaka franchiseavtalen om det hade funnits tillräckligt med pengar avsatta för ändamålet.
Tingsrätten beslutade den 6 februari att rekonstruktionen ska fortsätta, med sikte på ett ackordsavtal med borgenärerna. Samtidigt ska kostnader kapas. På huvudkontoret ligger varsel om att fem tjänster av 28 ska bort. I övrigt ska ett antal butiker stängas och antalet arbetade timmar i kvarvarande butiker ska ned.
– Vi har stått still i utvecklingen. Det är svårt att införa nya saker när det finns 60 franchisetagare med olika viljor, säger Daniel Crewe som nu ska förnya sortimentet och öppna en nätbutik.
Gallerix får hjälp att leva vidare
Kedjan Gallerix, med bas i Uppsala, har över 70 miljoner kronor i skulder och tingsrätten har beslutat om rekonstruktion. Kort tid före beslutet tog ledningen ut 4,7 miljoner kronor som återbetalning på ett lån till företaget.
Gallerix ledning, med vd:n Daniel Crewe, fick kritik av borgenärerna när tingsrätten beslutade att rekonstruktionen ska fortsätta.
Foto: Hugo Nabo
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!