Svavagallerian slår upp dörrarna till en sprillans ny matgalleria. Rådhuset, som blir en slags blandning mellan galleria och varuhus, invigs. Och en halvmil därifrån öppnar det som tidigare gick under namnet Draget, men som nu blir en renodlad modegalleria i handelsområdet Bolandcity i Boländerna.
Ett annalkande galleriakrig, eller? Nej. Inte, inte enligt galleriaägarna själva. De menar att den stora striden snarare utspelar sig mellan centrumhandeln och jätten ett par kilometer österut: Gränby centrum.
– Ett brett och bra utbud av butiker och annat lockar ju kunder till city. Vi gallerior och butiker i centrum har ett bra samarbete i föreningen Uppsala city, säger Kalle Lindgren, som är marknadsansvarig för Forumgallerian.
Han ser snarare fram emot grannen Svavagallerians nyöppning, eftersom Forumgallerian tappat besökare när det inte längre gått att gena igenom dem båda på väg till resecentrum.
Men visst ligger det någonstans en konkurrens och pyr även citygalleriorna emellan. I galleriornas begynnelse – en era som i Uppsala i princip sträckte sig från 1970-talet till mitten av 90-talet – kunde en galleria närmast beskrivas som en samling butiker som råkade ligga under ett och samma tak. Det närmaste en inriktning många kom var möjligen ”praktiskt om det regnar”.
Men i takt med att kampen om kunderna tätnat har galleriorna tvingats inse vikten av hårdare profilering och marknadsföring. Något som märkts i Uppsala särskilt de senaste fem åren.
Gränby centrum satsar allt hårdare på barnfamiljerna, med fler butiker och evenemang som julkörskampen. Medan Forumgallerian däremot jobbar hårt på att nå ungdomarna med butiker som Monki, Weekday och Bikbok och med riktade event som exempelvis modevisningarna under namnet Forum hjärta Mode förra helgen.
Och även om de rosa blombuketterna som just nu sitter uppsatta längs väggarna inne i S:t Pergallerian kanske inte är något som genomsnittbesökaren noterar, ligger det mycket tanke bakom dem. För några veckor sedan var färgen orange, och de är en del av gallerians nya, mer färgstarka profil som ska gå igen i allt från inredning till annonser. Förhoppningen är att besökaren undermedvetet ska trivas och vilja komma tillbaka.
– Det är viktigt att man ser galleriorna som mötesplatser, och då räcker det inte att locka med bra butiker. Där ska vara fint och trevligt, finnas sköna sittplatser även för dem som inte äter … färger, belysning, allt måste man tänka igenom, säger Snezana Oscarsson som är ny chef för S:t Pergallerian sedan Diligentia köpt gallerian av Boultbee.
En av de första sakerna hon gjorde var att slänga ut de envisa telefonförsäljarna som lurat på besökarna i flera år och skapat otrivsel.
– Jag har själv som galleriabesökare blivit jagad av dem. De kronor man som fastighetsägare tjänar på dem förlorar man i färre besökare.
Den allra tydligaste profileringen står nya Svavagallerian för. Från ett tidigare minst sagt spretigt utbud, med allt från skidbutik till frisör och barnskobutik, blir den nya gallerian en slags matdestination, med matbutik, kaféer och restauranger.
Förhoppningen är att gallerian därmed ska bli en handelsplats och kanske ett ställe där man väntar på tåget – i stället för att mest tjänstgöra som transportsträcka till och från tåget, enligt Sture Caesar på Vasakronan som äger Svava.
– Våra köpbeteenden har ändrats, och konsumenter är överlag mycket mer svårflörtade i dag. Därför måste man sticka ut och erbjuda kunden något mer.
7 X GALLERIOR
Galleria Dragarbrunn
Ägare: Aspholmen Fastigheter.
Öppnade: 2007.
Inriktning: Mode, fritid och inredning, restaurang. (ägaren vill inte precisera mer än så).
Antal butiker: Sex butiker plus restaurang.
Antal besökare: Ger inga officiella siffror.
Kuriosa: Gallerians invigning innebar också att centrumhandeln tog ett officiellt kliv österut.
Forumgallerian
Ägare: Atrium Ljungberg.
Öppnade: Som konsumvaruhus 1952, gjordes om till galleria 1992.
Inriktning: Ungt mode och ung livsstil.
Antal butiker: 39 butiker och restauranger.
Antal besökare: 6 600 000 under 2010.
Kuriosa: Uppsalas enda galleria med facebooksida.
S:t Pergallerian
Ägare: Diligentia.
Öppnade: 1970, har byggts om i omgångar.
Inriktning: Modegalleria för alla åldrar.
Antal butiker: 38 butiker och restauranger.
Antal besökare: 6 000 000 under 2010.
Kuriosa: Uppsalas äldsta galleria.
Rådhuset
Ägare: Atrium Ljungberg
Öppnar: I slutet av oktober 2011.
Inriktning: Skor och kläder av lite dyrare varumärken. Filippa K är den enda butik som än är tillkännagjord.
Antal butiker: Ingen galleria i vanlig bemärkelse, utan ett varuhus med avgränsade avdelningar med varumärken.
Kuriosa: 1970 höll stadsfullmäktige sista sammanträdet i Rådhuset, som då i 250 år varit platsen för Uppsalas styre. 2006 sålde kommunen huset till fastighetsägaren Atrium Ljungberg.
Gränby centrum
Ägare: Atrium Ljungberg
Öppnade: 1971. Har byggt ut i flera etapper och med tiden fått tydligare galleriakänsla.
Inriktning: Bred shopping, men barnfamiljen står i huvudfokus.
Antal butiker: 85 butiker, restauranger och serviceställen när ytterligare en etapp invigs i augusti i år.
Antal besökare: 6 650 000 under 2010.
Kuriosa: Stans i särklass största galleria, som ska bygga ut och bli ännu större med lösa planer på bland annat biograf och barnpassning.
Bolandcity
Ägare: Aspholmen Fastigheter.
Öppnade: 2005 invigdes galleria Draget, som stängdes i mars och som nu byggs om och blir en del av Bolandcity. Invigning i oktober 2011. De gamla butikerna är utflyttade med egna entréer.
Inriktning: Främst barnfamiljer. Själva gallerian blir en modegalleria med kläder och skor.
Antal butiker: Ca 10 i gallerian, 25 i hela handelsplatsen.
Antal besökare: Har inga helårssiffror än.
Kuriosa: Lyckades få alla köpcentrums våta dröm som hyresgäst, nämligen stans nyaste systembolag, som öppnade i mars i år.
Svavagallerian
Ägare: Vasakronan.
Öppnade: 1992, stängdes i januari i år för ombyggnation, nya gallerian invigs i oktober i år.
Inriktning: ”Matdestination”, främst riktad mot pendlare med matbutiker, kaféer och restauranger.
Antal butiker: 14.
Antal besökare: 3 300 000/år i snitt tidigare.
Kuriosa: Förkortar vägen från Dragarbrunnsgatan till Resecentrum med 80 meter.