Kriminellt liv
Uppsalabon Gabriel är bara 21 år gammal, men är yrkeskriminell och har redan avtjänat flera fängelsestraff. Dagarna spenderas med att hitta lösningar för att driva in pengar, dels för överlevnad men också för att inneha en hög status.
– En vanlig dag går ut på att jag säljer narkotika och utpressning av skulder. På nattetid planerar jag också rån och hittar mina obs, det är alltså andra becknare (person som langar knark, reds anm.) som jag tänker råna, säger Gabriel, som när vi träffar honom sitter frihetsberövad misstänkt för ett brott.
Han berättar att han valt ett liv utanför samhället för att han redan är det, och att han varit det så länge han kan minnas.
– Man ser som liten upp till de äldre som går runt med 20 lax på fickan. Man tänker "fan det där vill jag också ha". Jag har inga andra förebilder, och har inte haft några när jag var ung. Mina föräldrar hade inga pengar och på de kalla vintrarna jag gick runt med sandaler.
Vad betyder pengar för dig?
– Pengar betyder makt och att jag är någon i samhället. Det betyder också position.
Vad är det värsta du gjort?
– Jag och några killar hotade och slog en annan kille. Vi tog precis allt han hade. Jag höll mig lugn, men de andra gick verkligen loss på honom. Han bara skakade och var så rädd ... shit alltså.
Vad tänker du om personerna som drabbas när du begår brott?
– I stunden har jag ingen sympati, den kommer efteråt. Men jag utsätter aldrig oskyldiga människor utan bara de som redan är inne i det. Om man ger sig in i leken, får man leken tåla.
Finns det något du ångrar?
– Att jag gick in i det här livet. Det fanns ingen runt om mig som sa att det var något dåligt.
Gabriel räds inte ett nytt fängelsestraff.
– Nej, jag har suttit förut. Sedan är det så att det är bra att sitta i fängelse om du vill leva det livet.
Hur menar du?
– Man knyter kontakter där. Anstalt är som universitet, man tar liksom examen när man kommer ut igen. Fängelset hjälper ingen att sluta att begå brott, säger han.
– Alltså ta som exempel, om man åker på något straff som ger under två år, lägg oss någonstans där det kan hjälpa oss. Typ något ställe där man får lära sig om livet. På stora anstalter, typ Kumla, måste man kaxa sig mot plitar. Det är svårt att lämna det här livet när man måste ha en fasad för andra, säger Gabriel.
Har du tillgång till vapen?
– Så länge du har pengar så har du tillgång till allt. Det är allt från handgranater till militära vapen. Just nu är typ allas favorit MP5 (kulsprutepistol, reds anm.).
Gabriel säger att han på egen hand inte skulle lyckas dra sig ur det här livet. Nu är han hoppfull.
– Alltså. Det går att ta sig ur om man får hjälp. Om jag inte hade haft kontakt med socialtjänsten och faktiskt fått veta att det går att få hjälp på riktigt, och att det inte bara är massa prat, då hade jag aldrig kunnat lämna det här överhuvudtaget.
Så, vad kan få dig att sluta och i stället leva ett vanligt liv?
– Det är det allt handlar om, att få hjälp. Att folk visar att det finns andra vägar och att det är mer handling än bara snack.
Vad gör du om tio år?
– Då har jag ett eget företag. Men tar jag inte den hjälp jag erbjuds är det död eller fängelse. Om jag fick välja fritt skulle jag vilja jobba som polis först och sedan inom Säpo.
Gabriel heter egentligen något annat.