Att lida av undervikt men vara frisk i övrigt kan vara svårt, eftersom en slank kropp är idealet för många och omgivningen lätt kommenterar en smal persons kropp - utan att reflektera över att det kan vara sårande. De flesta skulle aldrig säga åt en överviktig person att inte ta en bulle till fikat, medan en extremt smal person kan få höra att hon borde äta upp sig lite.
Men det är inte alltid så lätt att bara äta upp sig, berättar Eva Andersson, dietist på Dietistkliniken på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm.
- Ofta mår en underviktig person illa av att äta mycket, så att äta större portioner kan vara jobbigt. Då är den bästa metoden att lägga till fler måltider under dagen. Man bör äta mindre grönsaker. De tar mycket plats i magen men innehåller lite kalorier, och kalorierna behöver man för att gå upp i vikt.
Om man behöver gå upp i vikt gäller det att öka mängden kalorier, utan att för den sakens skull få i sig mindre vitaminer. Så att byta ut alla mål mot glass är inte bra. Däremot kan man lägga till tre mellanmål bestående av risifrutti, chokladpudding eller feta nötter. Tänk som en idrottare och ändra proportionerna i tallriksmodellen - mer kolhydrater och mindre sallad - men ta inte bort det gröna helt. Och var inte rädd för fettet.
- Men det är viktigt att välja rätt sorts fett för kolesterolvärdets skull - animaliska fetter som grädde, ost och korv är dåligt, medan vegetabiliska fetter som olja, fet fisk och nötter är bra, säger Eva Andersson.
Även om det är långt fler som är överviktiga i dagens samhälle så är det många som lider av att de är smala, framför allt unga kvinnor. Enligt en studie från Socialstyrelsen är undervikt dubbelt så vanligt som övervikt bland flickor mellan 15 och 24 år. Att vara extremt smal kan vara genetiskt, men det kan också vara ett tecken på att man är sjuk på något sätt, så det är det första man ska skaffa koll på.
- Innan man börjar försöka äta upp sig är det viktigt att hitta den bakomliggande orsaken till undervikten. Man kan ha en ämnesomsättningssjukdom, lida av en mag- och tarmsjukdom eller, i värsta fall, vara allvarligt sjuk i exempelvis cancer. En onormal viktförlust ska alltid utredas. Efter att man fått svar på om man är sjuk eller ej kan man ta hjälp av en dietist för att få upp sitt BMI, säger Eva Andersson.
Undervikt
+ BMI, body mass index, är den skala man brukar använda för att se om någon är normalviktig. Man räknar ut BMI genom att dela sin vikt i kilo med sin längd i meter upphöjt i två. Exempel: en person som väger 75 kilo och är 1,80 meter lång har BMI 75/1,80 x 1,80 = 23.
+ Normalvikt är ett BMI mellan 18,5 och 25. Har man mindre än 18,5 räknas man som underviktig.
+ Endast en procent av vuxna män och tre procent av vuxna kvinnor är underviktiga, men bland sjuka människor är siffran betydligt mycket högre. Undervikt är ett vanligt problem bland personer som är inlagda på sjukhus och bland unga kvinnor mellan 15 och 24 år.
Så äter du för att gå upp i vikt
+ Ät minst tre mellanmål om dagen, ett av dem innan du går och lägger dig.
+ Ät energität kost, välj standardmjölk i stället för lättmjölk, se till att få i dig omättade fetter från fisk och olja och strö lite feta nötter över müslin.
+ Skippa sötsaker som läsk och godis, välj i stället hälsosammare mat som innehåller mer kalorier, som risifrutti, avokado och juice i stället för vatten. Glöm inte vitaminerna!
+ Ta lite extra fett och olja i maten.
+ Måltiderna ska bestå av två fjärdedelar kolhydrater och en fjärdedel var av protein och grönsaker.
+ Om du tränar mycket ska ditt BMI vara lite högre än annars, så då bör du äta extra mycket.