Fysiker diskuterar universums skapelse

På lördagen avslutades konferensen Strings 2011 med en populärvetenskaplig föreläsning där tre forskare presenterar sin syn på universums skapelse. UNT pratade kosmiskt kaos, gudomliga ingripanden och varför vi måste veta hur universum fungerar med en av dem: rysk-amerikanske fysikern och kosmologen Andrei Dmitriyevich Linde.

Foto: Elin Larsson

Uppsala2011-07-02 08:02

Du jobbar med teoretisk fysik som många tycker är komplicerat och abstrakt. Hur förklarar du för andra vad du gör på jobbet?
– Folk frågar vanligtvis inte. En gång när jag gick till en doktor frågade han mig vad jag jobbade med. När jag berättade sa han ”Usch, fysik är det värsta jag har varit med om!”. Då sa jag att jag tycker det verkar svårt att skära folk mitt itu, då är teoretisk fysik bättre för min del. Men om folk frågar mig säger jag att jag försöker se universum som från ett enormt teleskop eller som Gud skulle se det.

Ofta när man talar om teoretisk fysik på en hög nivå brukar religion på något sätt komma med i bilden. Det tog två minuter för dig att nämna Gud. Varför då?
– Det jag är intresserad av är inte det som händer på min gata, utan det som händer i hela universum. Och jag behöver använda en symbol för evigheten för att lyckas med det, som till exempel Gud.

Enligt inflationsteorin som du har varit med om att utveckla skapades universum ur ett kosmiskt kaos på en billiondels sekund, vilket för vissa ter sig som ett slags gudomlig slump. Tror du på Gud eller ett gudomligt ingripande?
– Hypotesen att Gud skapade universum är inte nödvändig. Ju mer vi forskar, desto mindre behöver vi använda Gud som en förklaring till varför vi är här.

Varför är inflationsteorin så viktig?
– För att det är en enkel mekanism som löser många frågor. Som jag ser det finns det ingen annan teori som kan bevisa det just nu. Om det finns ett annat sätt att bevisa det, borde jag ju vara den som gör det.

Föreläsningen som du, Brian Greene och Lucy Hawking ska hålla i dag lördag är fullbokad. Varför tror du att människor är så intresserade av universum?
– Det finns vissa frågor som alla kan relatera till, både de som är troende och de som är icketroende. Universum och kosmologi är så nära dessa frågor man kan komma. Vi vill förstå om vi kan leva för evigt eller vad som händer när vi dör. Jag är intresserad av fysik, men jag är också mycket intresserad av livet. Varför föddes jag i Moskva och ingen annanstans? När började mitt liv – var det före födseln eller när jag kom ut skrikande? Vad händer när jag dör? Dessa frågor är så komplicerade så jag använder fysiken för att kunna lära mig att ställa de frågorna.

Men måste vi egentligen veta precis hur universum ser ut och fungerar?
– Forskning kan komma till praktisk användning, eller så gör den inte det. Varje dollar som har investerats i forskning är på det stora hela en väldigt bra investering. Men resultatet är ofta en oväntad gåva.

500 FYSIKER SAMLAS I UPPSALA

Strings är den årliga världskonferensen då hundratals fysiker från hela världen möts för att presentera och diskutera det senaste inom strängteorin, en specifik teori inom den teoretiska fysiken. Strängteorin är ett försök att sammanväva kvantfysik med Einsteins allmänna relativitetsteori och anses i dag vara den vetenskapliga teori som ligger bäst till när det gäller att förklara varför vi människor finns här på jorden.

Konferensen är den största och mest betydelsefulla händelsen inom forskningsområdet, och har de senaste tre åren anordnats vid Cern i Genève, i Rom och i Texas. Strings arrangerades för första gången i Uppsala i år. Förutom de amerikanska toppskolorna Harvard och MIT representeras bland andra universiteten i Moskva, Mumbai, Tokyo och Tel Aviv.

Strings avslutas i dag, lördag, med tre populärvetenskapliga föreläsningar i Universitetshuset som är öppna för allmänheten. De tre föreläsarna, alla världsberömda för sin forskning, är Andrei Dmitriyevich Linde, Brian Greene, samt Lucy Hawking, dotter till fysikern Stephen Hawking.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!