Fyrverkerihandlaren: ”Efterfrågan är stor på allt”

Kön är lång och på hyllorna börjar det bli urplockat. Efterfrågan på fyrverkerier är stor hos fyrverkerihandlaren Paolo Alves.

Marko och Emir Pietiläinen köpte fyrverkerier till nyår. Unge Emir fick också med sig ett informationshäfte vad som gäller vid uppskjutningen av fyrverkerier.

Marko och Emir Pietiläinen köpte fyrverkerier till nyår. Unge Emir fick också med sig ett informationshäfte vad som gäller vid uppskjutningen av fyrverkerier.

Foto: Kjell Sjöberg

Uppsala2021-12-31 08:53

Intresset för fyrverkerier är fortsatt högt hos Uppsalaborna. Hos fyrverkerihandlaren Paolo Alves med kollegor, som håller till i en stor container vid Gränby köpstad, är det kö mest hela tiden.

Paolo Alves har sålt fyrverkerier de senaste sju åren. Förra året märkte han ett tydligt trendbrott – då rusade försäljningen uppåt rejält.

– Pandemin påverkade försäljningsiffrorna positivt. Många bytte utlandsresorna mot att vara hemma och fira nyår med god mat och fyrverkerier. Även i år är försäljningen bra och allt efterfrågas, från fyrverkerier till rislyktor och tomtebloss, säger han.

Maria Åhlén är på plats för att köpa fyrverkerier när tidningen gör ett nedslag. Hon berättar att hon har en hund som inte är så rädd för fyrverkerier.

– Vi håller honom ändå på ett bra avstånd från fyrverkerierna och så försöker jag köpa sådana som är snyggt på himlen i stället för de som smäller högt, förklarar Maria Åhlén.

Paolo Alves berättar att trenden bland de som tillverkar fyrverkerier är minskade krutladdningar, något som innebär längre smällar och mera konstnärliga utsmyckningar av fyrverkerierna.

– Vi märker bland många kunder att de efterfrågar fyrverkerier som fräser framför de som låter högt.

Marko och Emir Pietiläinen, som är på väg till sommarstugan i Skyttorp, har stannat till för att köpa fyrverkerier.

– Vi har strikta regler hemma för fyrverkerierna. Vi skjuter upp dem vid midnatt och det är bara vi som är vuxna som får hantera och tända på dem, säger Marko Pietiläinen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!