Fyrverkerier säljs till minderåriga

Minderåriga kan köpa fyrverkerier trots den nya 18-årsgränsen. Det visar UNT:s test av hur åldersgränsen för fyrverkerihandel följs. På fredagen gick UNT:s sjuttonårige Kaktusreporter* till tio olika butiker i Uppsala, och i tre av dessa affärer fick han köpa fyrverkerier utan att visa legitimation.

Uppsala2002-12-28 00:01
— Det är beklagligt och oerhört tråkigt. Det går inte att göra något åt det nu men vi ska försöka bättra oss, säger Johan Eibertzon, fyrverkeriförsäljare som hyr försäljningsplats på Rätt Pris på Kungsgatan i Uppsala.
Sedan drygt ett år tillbaka måste alla som köper fyrverkerier vara minst 18 år gamla. UNT skickade ut sjuttonåriga Kaktusreportern Joakim Lundin för att testa hur väl butikerna följer kraven på åldersgränsen. Många butiker nekade men Joakim kom ändå tillbaka med raketer och så kallade tårtor.
På Rätt Pris har det bestämts att den som säljer fyrverkerier alltid ska kontrollera legitimation på alla personer som ser ut att vara under 23 år.

Anställda får skriva på papper
Butiksägaren Gunnar Bergström är ytterst ansvarig för att reglerna efterlevs på Rätt Pris. Även han beklagar att UNT:s utsände lyckades inhandla fyrverkerierna.
— Det är allvarligt att inte åldersgränsen hålls. Alla nyanställda får information och får skriva på ett papper om detta. Men den mänskliga faktorn kan spela in, säger han.
Inte heller i Flogsta Press och Tobak och Uppsala Livs och Video, var det meningen att Joakim skulle få möjlighet att inhandla fyrverkerierna. Det var ett misstag menar representanter från butikerna som UNT talat med.

Reglerna skärptes
1 december i fjol skärptes reglerna för försäljning av fyrverkerier. Åldersgränsen för att få köpa fyrverkerier höjdes då från tidigare 15 år till nuvarande 18 år. Regeringen fattade beslut om detta i ett försök att minska skadorna av fyrverkerier. Redan tidigare förbjöds helt fyrverkeriartiklar med knall som främsta effekt, till exempel smällare, för konsumentbruk.
Enligt Kenneth Jarnryd, expert på pyroteknik på Räddningsverket, finns det ingen bra och färsk statistik på hur många skador fyrverkerier ger upphov till. En skattning av antalet skador från 1999 tyder på att omkring 400-500
personer skadades genom fyrverkerier 1997.

"Olägenheterna har minskat"
— Jag började arbeta med detta 1993 och jag upplever det som om olägenheterna har minskat sedan dess. Produkterna blir säkrare vad gäller kvalitet men samtidigt har användningen ökat under 90-talet vilket ger fler skador, uppger Kenneth Jarnryd.
Ett problem som kvarstår även om butikerna är noga med att kontrollera legitimation är langningen. Föräldrar eller äldre kompisar köper fyrverkerier som sedan används av minderåriga. Ett annat problem är hemmatillverkningen av pyrotekniska produkter.
— Från mitten av 90-talet fram till 98-99 förekom en hel del produkter som ungdomar tillverkat själva enligt recept som de hittat på Internet. Egentillverkning är en väldigt farofylld aktivitet. Händer det något blir det inte bara en olycka utan en väldigt svår olycka, avslutar Kenneth Jarnryd.

*Kaktus är UNT:s ungdomssida där materialet skrivs av unga reportrar, så kallade Kaktusreportrar.

UNT-fakta


Personer under 18 år får inte längre köpa eller använda fyrverkeripjäser. Den tidigare åldersgränsen på 15 år höjdes 1 december förra året. Regeringen ville genom denna förordning minska risken för skador med fyrverkerier.
Försäljning och användning av smällare för konsumentbruk är helt förbjuden.
Den som säljer fyrverkerier till en minderårig kan få dagsböter eller fängelsestraff. Dessutom kan butiken förlora sitt handelstillstånd och få lagret beslagtaget.


BUTIK Legitimation krävdes av sjuttonårig för köp
Överskottsbolaget ja
KF Stormarknader (B&W) ja
Svante Nilssons vapen ja
Rätt Pris Kungsgatan nej
Cykelringen ja
Atlas fruktimport ja
Sun video ja
Tigerns livs ja
Flogsta Press och Tobak nej
Uppsala Livs och Video nej


Fyrverkerier orsakar bränder
Varje år orsakar fyrverkerier ett femtiotal bränder där räddningstjänsten får rycka ut. Under nyårshelgen är fyrverkerierna en stor brandorsak uppger Svenska Brandförsvarsföreningen. Raketer kan till exempel flyga in på balkonger och antända lägenheter.
Under nyårshelgen är dessutom många bortresta vilket innebär att det kan ta lång tid innan en brand upptäcks. Dessutom får en brand orsakad av fyrverkerier ofta ett snabbare förlopp än en vanlig brand eftersom en raket är en kraftig brandkälla.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om