På ett dygn har Facebookinlägget till minne av Helge delats nästan 6000 gånger.
”Jag hoppas att allt Helge gick igenom den läskiga natten har lärt människor att använda sunt förnuft på årets sista dag.”, skriver Camilla Svensson i inlägget. Hon är i den närmsta familjen kring hästens ägare Matilda Gustafsson.
– Han var en häst som älskade livet och i vanliga fall inte brukade vara rädd, säger Camilla Svensson till UNT.
Hästen Helge bodde länge nära en skjutbana. Men trots det blev raketerna under förra årets nyårsnatt för mycket för honom. Fem minuter efter tolvslaget försvann han till skogs. Trots ett intensivt sökarbete med både skallgångskedjor, värmekamera och drönare så hittades aldrig Helge. De sista spåren fanns på isen i sjön Limmaren i Norrtälje. Först när våren kom upptäckte en man i båt hästkroppen.
Susanne Demmers är veterinär på Universitetsdjursjukhuset på Ultuna. Hon har själv varit med om att en unghästflock rymt från hagen under nyårsnatten.
– De är flockdjur. Springer en, springer alla. Fyrverkerier känns som en onödig utgift av många orsaker, säger hon.
Hennes råd till den som har hästar är att hålla dem inne i ett tänt stall, eftersom ljuset från fyrverkerierna också kan vara skrämmande. Man kan också stoppa vadd i öronen på djuren.
– Om man vet med sig att ens häst är känslig så kan man ju be grannarna att låta bli raketer. Men det viktigaste är att hålla uppsikt över djuren, säger Susanne Demmers.
Organisationen Djurens rätt har sedan länge drivit frågan om att förbjuda raketer. De följde också medierapporteringen när Helge försvann.
– Det är ett sorgligt exempel på ett djur som flyr i panik och känner stark rädsla, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens rätt.
Hon hör ofta om hundägare som måste klä hemmet i tyg för att ljudisolera, och om katter som gömmer sig och skakar av rädsla.
– Om det absolut måste skjutas så kan det ju begränas till en timme av kommunen. Men i förlängningen har jag svårt att se motiv till att det här ska få fortsätta. Det handlar om att djur lider, säger Camilla Björkbom.
Hon menar att skadorna även inkluderar vilda djur. Att skjuta raketer i skogen hjälper alltså inte. Djurens rätt råder kommuner att använda lasershower istället för fyrverkerier.