Fyrisskolans flygmekaniker får ingen licens

Elever på Fyrisskolans flygmekanikerutbildning i Uppsala kommer att få svårt att hävda sig i arbetslivet. Utbildningen uppfyller inte EU:s krav och får därför inte utfärda licenser.— Det är inte bra. Vi ska göra allt för att åtgärda detta, säger studierektor Stig Martinsson.

Uppsala2003-10-23 00:00
Flygmekanikerutbildningen i Uppsala startade 1998. Enligt EU-bestämmelser som inrättades i Sverige för tre år sedan måste utbildningar av detta slag ha ett särskilt tillstånd från Luftfartsinspektionen för att få utfärda godkända yrkeslicenser.
I dag är Fyrisskolans utbildning den enda gymnasieutbildningen för flygmekaniker i Sverige som inte ansökt om tillstånd.
Fyrisskolan är visserligen berättigad att bedriva utbildning, men erbjuder enligt Luftfartsinspektionen sämre framtidsutsikter jämfört med de övriga utbildningarna.

Överetablering
Branschen är redan mättad och det är ytterst svårt att få arbete som flygmekaniker i dag.
- Inte ens de som går de godkända utbildningarna har det lätt. Vi har en överetablering av utbildningar, säger Torbjörn Balkefors på Luftfartsinspektionen.
Saknas EU-licens kan man visserligen arbeta som flygmekaniker, men sysslorna som görs måste alltid kontrolleras av en flygtekniker. Har man däremot godkänd licens får man arbeta självständigare.
Därför tror Torbjörn Balkefors att det blir extra besvärligt för de elever som går utbildningen i Uppsala att komma vidare inom yrket.
När UNT kontaktar Fyrisskolans rektor Christer Rosell känner han inte till att tillstånd krävs för att kunna ge en EU-godkänd examen.
— Jag har ingen susning om detta, utan måste hänvisa till studierektorn. Vad jag vet har vi alla tillstånd som andra skolor har.

Omfattande undersökning
Studierektor Stig Martinsson är däremot medveten om att skolan saknar tillståndet. Han säger att en omfattande undersökning är i gång och att skolan hoppas kunna lämna in en ansökan till Luftfartsinspektionen innan årets slut. Han säger även att skolan alltid upplyser eleverna om de villkor som gäller.
@3a Text:Att skolan inte ansökt om tillstånd trots att tre år gått sedan bestämmelsen kom till beror enligt honom framför allt på flytten till F 16 som utbildningen gjorde för drygt ett år sedan.
— Det har gjort så att det dragit ut på tiden. Nu ska vi försöka att få det gjort så snart som möjligt.
Enligt Torbjörn Balkefors är det både kostsamt och arbetsamt att upprätta en utbildning som håller för kraven tillståndet kräver.
— Vid utbildningen i Nyköping har de sagt att de fått satsa två miljoner kronor för att kunna uppfylla EU-kraven. Och bara vår inspektion kostar runt trehundratusen.
Men studierektor Stig Martinsson förnekar att kostnaderna påverkat Fyrisskolans handlande.
— Det beror inte på att vi inte har råd, utan helt enkelt på att vi haft så mycket annat att göra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!