Rivningen runt Fyrisskolan har nu påbörjats på allvar. Det som rivs är delar som tidigare varit en del av skolan, och som står på mark som kommunen sålt. Där ska det i stället byggas lyxlägenheter. Byggnationerna skapar missnöje hos såväl elever och personal som UNT talat med.
Ronja Köse, som läser andra året på naturlinjen, märker att studieron för henne och de andra eleverna störs av det oväsen som rivningen för med sig.
– Jag tycker det är jättejobbigt att de bygger. Det stör oss när vi sitter på lektionerna för det låter så mycket, man kan inte fokusera.
Awin Sadik, som läser andra året ekonomi, fyller i:
– Det här är ändå en gymnasieskola där man läser tre väldigt viktiga år. Om det finns störande moment så är det jätteavgörande för din framtid. De har prioriterat pengarna före elevernas framtid.
Åsa Danielsson Pettersson är specialpedagog på skolan. Enligt henne kommer byggprojektet vara prövande för eleverna under ombyggnationen både vad gäller fysisk framkomlighet när delar av skolan är avstängd, men också på grund av oljudet.
Hon menar också att det råder en stor osäkerhet hos personalen kring Fyrisskolans framtid. Själv är hon rädd att den till slut kommer tvingas lägga ner.
– Jag är orolig över att vi kommer att försvinna, det är jag. Det jag oroar mig för är de panikåtgärder vi har sett i samband med bygget, att man tvingats stoppa intaget på två av linjerna. Man fick säga upp personal då, och det är kompetens som försvinner.
Söktrycket är redan dåligt på skolan och byggnationerna väntas inte hjälpa situationen. Skolans teknikprogram har varit ett av de mest populära programmen på Fyrisskolan, men även där har man sett ett minskat söktryck. Nu finns planer på ett helt nytt teknikprogram på Lundellska gymnasiet, vilket Åsa Danielsson Pettersson ser som ytterligare ett slag mot Fyrisskolan.
– Man konkurrerar ju med meritvärden. Men då kan man ju styra lite med vilka utbildningar som finns på de olika skolorna. Har man alla utbildningar på alla skolor blir ju vissa skolor mer populära, vissa mindre.
Enligt henne riskerar Fyrisskolan att stämplas som ett gymnasium för de med lågt meritvärde.
Christine Kastner Johnson är gymnasiechef på Uppsala kommun. Hon säger att de är medvetna om skolans låga genomsnittliga meritvärden och säger att en arbetsgrupp har tillsatts för att få bukt med problemet.
– Skolan är ju utsatt just nu när det byggs om. Men det här är ju en fråga som både förvaltning, politik och skolan tar på stort allvar. Bilden av Fyrisskolan är ju ganska diffus, men det är en väldigt bra skola i många delar. Vi har ett fantastiskt teknikprogram och det finns många saker som fungerar väl.
Christine Kastner Johnson håller med om att det blir en stor utmaning för gymnasiet under tiden det byggs runt skolan, men tror inte att det kommer påverka skolan negativt i slutändan.
Hur tänker man kring elever som säger att det är mycket oljud från byggarbetet?
– Jag vet att man har tyckt att det har låtit en hel del, och jag delar oron. Men vi jobbar på det kontinuerligt. Vi har en intendent som bara har som jobb att bevaka bygget, och vi för en dialog med byggherren och skolfastigheter.
Vad händer om det visar sig ohållbart att fortsätta ha lektioner i lokalerna?
– Det är en väldigt bra fråga. Då måste jag ju gå till vår hyresvärd Skolfastigheter och säga "det här funkar inte".