Fyrisskolan kan bli fälld för diskriminering
Fyrisskolan i Uppsala kan bli bland första skolorna i landet som prövas enligt den nya lagen mot diskriminering och annan kränkande behandling av elev. Fälls skolan kan Uppsala kommun bli skadeståndsskyldig.
- När jag blir så där allergisk måste jag genast ut ur lokalen.
I grundskolan fungerade allt bra med Victoria Danneskogs skolgång.
När hon lämnade grundskolan och började på Fyrisskolans elprogram hösten 2003 arrangerades ett informationsmöte om hennes allergiska problem mellan den gamla och den nya skolan.
- Skolan blev noga informerad om min allergi och allt vad den innebär, framförallt att jag bara kan vistas i vissa salar.
Men Victoria Danneskogs år på Fyrisskolan blev frustrerande. Lektioner förlades i salar hon inte kunde vistas i, liksom viktiga prov. Trots försök till självstudier kom hon ohjälpligt efter.
- Det var som om ingen tänkte på mig eller brydde sig om mig trots att skolan visste om problemen.
Victoria Danneskog har därför anmält kommunala Fyrisskolan till Skolverket för bland annat kränkande behandling och brist i ansvarsåtagande mot elev med särskilda behov. I anmälan yrkar hon skadestånd på grund av psykiskt lidande, för kränkande behandling från lärare och rektor, för kränkning av elevs betygsättning och försummelse av studietid.
Den nya lagen om förbud av diskriminering och annan kränkande behandling i i alla verksamheter som omfattas av skollagen trädde i kraft 1 april. Lagen gäller inte händelser som inträffat bakåt i tiden, säger Skolverkets jurist Heidi Zetterberg. Skolverket har på mindre än tre månader fått in anmälningar mot 40 skolor som skall ha gjort sig skyldiga till kränkande behandling av elev.
- Vi har alltså rätt mycket att göra. En del ärenden hänvisar vi vidare till andra instanser, men just nu arbetar vi med 21 pågående ärenden där elever kräver skadestånd för kränkande behandling.
De ärendena skall enligt Heidi Zetterberg utredas vidare.
- Men vi har hunnit så långt att det finns redan nu några fall där vi funderar på om det kan bli aktuellt med att kräva skolan på skadestånd för elevens räkning, säger hon.
Fyrisskolans rektor Christer Rosell säger i en kommentar att han vill vänta med att gå i svaromål i fallet innan han haft kontakt med Skolverket.
Också tidigare i våras anmäldes Fyrisskolan för kränkande behandling av elev. Det fallet rör om en särgymnasieelev, som enligt anmälan stängts av från skolan 7 mars i år. Avstängningen skall ytterst haft till syfte att få elevens hemkommun att agera och bevilja plats på en friskola i stället, menar anmälaren. Särgymnasieeleven har inte haft någon skolundervisning sedan början av maj. I anmälan framhålls också att eleven, som kände sig hotad och trakasserad av skolpersonal, stängdes av "från ena dagen till den andra", utan föregående samtal. Det fallet omfattas dock inte av den nya lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av elever eftersom de uppgivna händelserna inträffade före 1 april.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!