Byggplanerna i Uppsala Business Park i södra Fyrislund innehåller det mesta förutom bostäder. På sin höjd ingår ett hotell i planerna, riktat till anställda, besökare, gästforskare och liknande. Totalt byggs nya lokaler med en area på närmare en halv miljon kvadratmeter om planen blir verklighet.
– Vi har konstaterat att det bara gjorts en detaljplan tidigare som är större, det är planen för Östra Fyrislund, så det här är nog den näst största detaljplan vi gjort, säger planarkitekt Nina Pisto-Forsberg vid Uppsala kommun.
Förutom nya kontor, laboratorier och lager planeras för restauranger, kaféer, träningsanläggningar och butiker. Målet är att locka företag och personal med attraktiva arbetsplatser och verksamheter, även efter arbetsdagens slut.
På 1960-talet byggde läkemedelsbolaget Pharmacia huvudkontor och produktionslokaler i området. I dag finns en rad större och mindre företag i jättekvarteret mellan Gnistarondellen/Almungevägen i söder och Rapsgatan i norr. Tyngdpunkten ligger fortfarande inom läkemedelsbranschen.
Fastighetsägarna och de stora företagen har i flera år, tillsammans med Uppsala kommun och stiftelsen Stuns, planerat för en utbyggnad. Nu är förslaget till detaljplan ute på en första remissomgång då organisationer, myndigheter och Uppsalabor får lämna synpunkter. Samrådet pågår till den 25 november.
I dag arbetar omkring 3 700 personer i området. Planerna siktar på totalt cirka 15 000 arbetsplatser genom utbyggnad under lång tid. Målet är byggstart 2024 och cirka tio års byggtid. Expansionen är tänkt att möta efterfrågan på lokaler och verksamhet i området till omkring 2050.
– Det handlar om 12 000 nya arbetstillfällen och en gymnasieutbildning med inriktning mot life science-branschen. Det är väldigt positivt för Uppsala men satsningen betyder också väldigt mycket för att stärka hela Sveriges ställning i branschen, säger byggnadsnämndens ordförande Ylva Stadell (S).
Hela området motsvarar nästan 80 fullstora fotbollsplaner. I dag finns ett 40-tal byggnader av olika storlek och utformning i kvarteren. Om detaljplaneförslaget klubbas kan ytterligare ett 50-tal hus byggas, många av dem i stor skala. Högst blir enligt förslaget hotellet med åtta våningar och ett lager på cirka 40 meter över mark. De flesta byggnader blir mellan fyra och sex våningar.
Höga krav ska enligt planförslaget ställas på de nya husens utformning, i synnerhet för byggnader mot Almungevägen och Tycho Hedéns väg samt hus i närheten av befintliga byggnader med stora kulturhistoriska värden.
De höga stängsel som spärrar av området i dag ska till stora delar tas bort, om förslaget blir verklighet. Målet är att skapa mer stadslika, levande och trygga kvarter. Viss känslig verksamhet kommer även i fortsättningen att omgärdas av stängsel och insynsskydd, enligt planförslaget.
Ett hundratal alléträd behöver avverkas tillsammans med ett antal andra träd, klassade som värdefulla, för att genomföra utbyggnaden. Det kräver tillstånd från länsstyrelsen. Utgångspunkten är att de ska ersättas med nyplanterade träd.
Flera befintliga hus från 1960- och 1980-talet bedöms ha stort kulturhistoriskt värde och föreslås få särskilt skydd mot rivning eller ombyggnad. Det gäller bland annat Pharmacias huvudkontor, ritat av arkitekten Carl Nyrén. Även det nya huvudkontoret som byggdes på 1980-talet anses värdefullt tillsammans med flera laboratoriebyggnader.
Delar av Fyrislunds gård i västra kanten av området, med mangårdsbyggnad och flyglar från sent 1700-tal, får krav på varsamhet vid förändringar av husen. En ekonomibyggnad intill föreslås rivas. Bedömningen är att det inte finns någon bärkraftig användning för byggnaden.
Nya lokalgator och gång- och cykelstråk ska anläggas för att binda samman området. Resor med kollektivtrafik och cykel ska prioriteras i kvarteren, enligt förslaget.
Ett grönstråk, minst 45 meter brett, ska anläggas genom området och delvis kunna användas för gång- och cykeltrafik. Utomhusmöbler ska finnas där anställda kan äta lunch, hålla möten och ta paus. Planer finns också på en ny gång- och cykelbro över Tycho Hedéns väg mellan södra delen av området och Boländerna.
Efter samrådet avgör byggnadsnämnden om planförslaget ska justeras innan det går vidare på en avslutande remissomgång.