Planerna på att utveckla Fyrishov har funnits länge. För fyra år sedan beslutade kommunfullmäktige att avsätta en investeringsbudget på 421 miljoner kronor för ombyggnaden. För det skulle man enligt underlaget få en bad- och simanläggning med många typer av bassänger anpassade för bland annat träning, äventyrsbad och undervisning. För att nå ambitionerna skulle en ny simanläggning byggas bredvid den nuvarande och när den var klar skulle man stänga den befintliga simhallen och bygga om den med ett "nytt, modernt badkoncept".
När beslutet fattats vidtog ett detaljplanearbete som drog ut på tiden. Först under 2019 arbetade man fram en arkitekttävling som blev klar i fjol. Det vinnande förslaget "Norra Stadsparken" uppfyller kraven och har dessutom en vision om att utveckla grönområdena kring badet. Men efter att tävlingen var avgjord upptäckte man att de 421 miljonerna inte räcker på långa vägar.
När fullmäktige beslutade om budgeten var underlaget nämligen felaktigt, visar en ny rapport som Fyrishov AB har tagit fram. Budgeten hade enbart räknat på ytan för badplanet och inte den totala byggytan. Man verkar med andra ord ha glömt bort alla våningsplan utom ett. I rapporten konstateras att fullmäktige borde anslagit mer än dubbelt så mycket, 885 miljoner kronor, enligt en korrekt uträkning.
Sedan fullmäktigebeslutet har saker och ting dessutom blivit dyrare till följd av prisutveckling. Flera ytterväggar och tak har konstaterats vara i "betydligt sämre skick" än man tidigare visste. Dessutom har kommunens ambitioner vad gäller hållbart byggande skärpts. Sammanlagt borde budgeten nu ligga på 1 075 miljoner kronor.
– Den här felräkningen var väldigt olycklig. Men man måste komma ihåg att underlaget var en tidig kalkyl. I dag har vi mer fakta och en tydligare prisbild, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.
Varför har ingen reagerat på det här under fyra års tid?
– Det är som sagt olyckligt. Vi utgår så klart från att det underlag vi får är korrekt.
Nu krävs "markant lägre ambitionsnivå" eller dubbelt så mycket pengar, enligt rapporten. En snabbutredning har tillsatts för att hjälpa kommunen att välja väg. Erik Pelling vill inte föregå utredningen men tror att det kommer att krävas både lägre ambitioner och mer pengar. Han medger att felräkningen kommer innebära en försämring jämfört med idealbilden.
– Vi måste titta på vad vi kan göra nu, vad vi kan skruva på. Vi är ju i dag stolta över vårt tio meter höga hopptorn, en flytt av det och en minskning till fem meter skulle spara nära 100 miljoner för att nämna ett exempel. Vi kanske får lov att kompromissa.
Projektgruppen för nya Fyrishov har gjort olika räkneexempel på vad beslutade 421 miljoner skulle räcka till. Om man renoverar hela den befintliga anläggningen utan att addera nya funktioner, om man använder en billig renoveringsmetod som skulle minska bassängytorna så att de inte kan användas för tävlingar eller tävlingsträning samt minskar hopptornets höjd skulle summan landa på omkring 475 miljoner kronor. Det här skulle dock innebära att hela anläggningen skulle behöva vara helt stängd för renovering cirka 2–3 år.
För 500 miljoner skulle man kunna bygga en helt ny anläggning och riva den befintliga. Alla funktioner skulle kvarstå men det skulle inte bli något äventyrsbad vilket skulle minska de externa intäkterna rejält.
Nämnda exempel är just exempel. Men det är bråttom att välja väg. Projektet är redan försenat och dagens Fyrishov är i dåligt skick. Livslängden för 50-metersbassängen bedöms ligga på 3–5 år. Om projektet genomförs som planerat – alltså miljardprojektet – skulle den nya simhallen kunna öppna 2026. Men det förutsätter att tidsplanen för detaljplanearbetet och upphandlingen håller.
Samtidigt bedömer Fyrishov att det krävs "extraordinära åtgärder" i form av drifts- och underhållsarbete för att anläggningen ens ska hålla i 3–5 år. Men Erik Pelling menar att det går att lappa och laga.
– Det är inte så att Fyrishov håller på att falla ihop. Vi kan skjuta till mer pengar till underhållsarbete. Men klockan tickar verkligen. Jag har dock en positiv inställning att vi ska kunna bygga ett bra bad för Uppsalaborna. Behöver vi skjuta till mer pengar kommer vi att göra det.