Fyrisfjädern först med nationellt läger i parabadminton

I Uppsala pågår Sveriges första nationella parabadminton-läger någonsin med deltagare från runt om i landet

2015 var Fyrisfjärden Sveriges enda klubb som erbjöd parabadminton. Efter sommaren kommer det vara åtta aktiva klubbar. – Detta är Sveriges första parabadmintonläger någonsin, vilket känns väldigt stort, säger Paniz Yousefi.

2015 var Fyrisfjärden Sveriges enda klubb som erbjöd parabadminton. Efter sommaren kommer det vara åtta aktiva klubbar. – Detta är Sveriges första parabadmintonläger någonsin, vilket känns väldigt stort, säger Paniz Yousefi.

Foto: Privat

Uppsala2021-07-10 18:46

Fyrisfjädern har tillsammans med projektet Parallel Play, som verkar för att utöka parabadmintonen i Sverige, arrangerat lägret som under helgen pågår i Fyrisfjäderns lokaler. Det hela började med ett sms från Emma Svensson, en av ledarna på Fryisfjädern.

– Vi nappade direkt och tänkte "det är klart att vi ska arrangera ett paraläger". För första gången hade vi resurser att få hit ett gäng spelare, säger Sofia Carlsson, ledare på Fyrisfjädern. 

Spelargruppen består av idrottare från Uppsala, Stockholm, Jönköping och Karlskrona. Svenska Badmintonförbundet har ställt upp. De betalar för boende och erbjuder stöd för de som behöver det för att delta. Hans Karlsson har åkt hela vägen från Karlskrona för att delta. 

– Lägret har varit över all förväntan. Det blir en väldigt speciell gemenskap då de flesta sitter i rullstol och har samma intresse. För mig känns det som att jag fått en andra chans men det kräver lite omskolning från att spela stående, berättar Hans som under lägret spelat badminton för första gången på 40 år.

undefined
– Det är kreativt med hur man lär ut olika tekniker för spelare med olika förutsättningar. Jag kollar hur folk spelar på Youtube och får inspiration därifrån, säger Paniz Yousefi.

Paniz Yousefi som driver Parallel Play är nöjd med att lägret blev av. 

– Paraidrottare har ofta inte resurser för att satsa på sin idrott. Därför är vi väldigt glada över att vi genom hjälp från Fyrisfjädern och Svenska Badmintonförbundet fått möjligheten att arrangera lägret, säger hon. 

undefined
– I rullstol måste man komma rätt till bollen med detsamma. Har man börjat backa för att man tror det kommer en lång och så kommer det en kort istället så är man nästan körd, säger Annika Prahl Sandborn om vikten av att läsa spelet.

Målet nu är att fler ska söka sig till sporten. 

– Steg ett är att skapa en självklar inkludering för paraidrottare i alla badmintonklubbar i Sverige. Steg två är vi vill arrangera fler tävlingar. Har vi tävlingar och paraidrottare som satsar skapar vi förebilder som i sin tur leder till att ännu fler upptäcker sporten, säger Yousefi.

Paniz Yousefi tycker att sportens natur underlättar för paraidrotten. 

– Det som är fint med just badminton är att det är en inkluderade sport i grunden. Vi alla tränar tillsammans oavsett ålder, kön och nivå, säger hon. 

undefined
– Sportstolen har snäv vinkel på däcken för att den ska svänga bättre. Däremot är det svårare att hålla en rak linje när man backar, berättar Annika Prahl Sandborn.

Rebecka Carlsson spelar till vardags i Jönköping. Hon tycker det bästa med lägret är att utbyta erfarenheter. 

– Vi är tacksamma över att det blev ett läger där vi kan träffa andra spelare från olika städer. Vi ger varandra tips och berättar hur vi har löst olika svårigheter rent tekniskt, säger hon. 

undefined
Alla har en individuell teknik för att hantera rullstolen samtidigt som man håller i sitt racket.

Vissa av lägerdeltagarna satsar nu på att nå ett Paralympics. 

– Paralympics i Paris 2024 känns som ett rimligt mål. Tokyo, som spelas i sommar, blir tight, säger Jonatan Rödin och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!