Vid forsen utanför Upplandsmuseet fångar Putte Olsson och Lars Eriksson från institutionen för vatten och miljö vid Sveriges landsbruksuniversitet, SLU, upp musslor, insektslarver och sötgråsuggor. Intill kanten står Ulf Bjelke från artdatabanken vid SLU.
– Det är första gången man gör en så här noggrann inventering i Uppsala, så vi är spända på att se vilka arter som finns här. Det vore ju kul att hitta en ovanlig art, säger Ulf Bjelke.
Genom att inventera vilka arter som finns - och hur vanliga de är - ser man vilken kvalitet vattnet har.
– Vissa djurarter är känsliga mot försurning, andra för övergödning. Om vi hittar en viss djurart kan det till exempel vara en indikation på att vattnet är för surt. Men i Uppland är inte försurning ett problem, eftersom det är så mycket kalk här, säger Anders Larsson, vd för Fyrisåns vattenförbund.
Att inventera djurlivet är viktigt för arternas fortlevnad.
– Om vi till exempel skulle hitta en ovanlig eller en hotad art måste vi se till att gynna vattenmiljön för den arten. Hittar man mycket djur är det ett kvitto på bra vatten, säger Anders Larsson.
Först när man tittar på djuren i mikroskop kan man fastställa vilka arter som lever i Fyrisån. När provresultatet kommer, om några veckor, kan man se vattnets kvalitet.
Påverkas djurlivet av allt skräp som ligger i ån?
– Nej, inte direkt. Men förra året hittade man en husbyggande nattsländelarv som hade byggt in plastdelar i huset, säger Ulf Bjelke.
Provtagningarna görs av Fyrisåns vattenförbund tillsammans med artdatabanken vid SLU, inom ramen för Aspprojektet. Projektet startade för tio år sedan för att stärka populationen av den hotade fiskarten asp.