Fyris senap vill ta över efter Slotts
När anrika Slotts Senap gick i graven förra året verkade Uppsalas senapstradition vara över. Men nya företaget Fyris senap vill få liv i den igen. UNT var på plats när en av de första omgångarna tuber med stark senap fylldes under måndagen.
Ett par tusen tuber ska upp på rullbandet och fyllas med den starkare senapsvarianten. Bakom Fyrsi senap står bland andra Mats Ader.
Foto: Nina Leijonhufvud
- Det var egentligen en ren slump som ledde oss in på det här spåret. I maj förra året var vi på Slottsfabriken och skulle köpa materiel till ett helt annat syfte, och då började vi spåna på den här idén. Sedan har det bara rullat på, säger Mats Ader.
Arvet efter Slotts vilar tungt på Uppsalas nya senapstillverkare. Inte bara är det en av maskinerna från den gamla fabriken en bit därifrån som nu blandar företagets egen produkt. Personal fått Slotts har också funnits med i bilden och kommit med värdefulla expertkunskaper och smakråd. Mats Ader sticker inte under stol med att de har avsikten att försöka förvalta den lokala traditionen från den klassiska föregångaren.
- Vi är ju uppväxta med Slotts och det är förebilden inom branschen. Men samtidigt vill vi inte göra likadant utan tillverka vår egen produkt, säger han.
Förutom ambitionen att i så hög grad som möjligt använda närproducerade och ekologiska råvaror utgörs den egna profilen av en mindre sockerrik produkt, med mindre färgämnen och konserveringsmedel. Än så länge finns den i två olika smakvarianter, en naturlig och en lite starkare.
- Senap i dag har ofta en hög sockerhalt, men det gör också till en förrädisk produkt. Det går att göra god senap även utan socker, det är nog bara ingen som tänkt på det, säger Mats Ader.
Produktionen har redan börjat så smått med ett par mindre lanseringar på prov, men om bara några veckor kommer verksamheten att vara i gång för fullt. Intresset från de lokala handlarna och konsumenterna har varit stort enligt Mats Ader, som säger att företaget snart måste börja titta sig runt efter nyanställningar.
- På sikt är målet att expandera över landet och bredda sortimentet, men till att börja med vill vi slå vakt om den lokala senapstillverkningen här i Uppsala, säger han.
BAKGRUND
Uppsala senapstradition har anor ända tillbaka till 1885. Då grundade fabrikör A. G. Holmgren en ättiksfabrik på Kungsängsgatan 4, vid nuvarande Forumtorget. 34 år senare, 1919, flyttades fabriken till S:t Persgatan 39 i samband med att Carl Johan Wiksell och Martin Edlund köpte fabriken. Det innebar också startpunkten för själva senapstillverkningen.
Företaget bytte inte namn till Slotts industrier förrän 1969, men de första originalrecepten från driftstarten, som ingenjör Bruna Knebel hade tagit med sig från Tyskland, användes ända fram till nedläggningen. I folkmun fick den nya produkten snabbt namnet "Knebelpasta" eller "Knebelsenap" och fabriken blev efterhand en av Uppsalas viktigaste egna industrier med över 100 anställda.
1988 flyttades tillverkningen till lokalerna vid Kungsgatan, vilket följdes av ett flertal ägarbyten. Kraft Foods blev ägare 1993 och sex år senare tog Unilever över, innan de 2007 bestämde sig för att flytta produktionen till Polen med hänvisning till den försämrade kostnadseffektiviteten. Med tiden kom verksamheten att utökas till allt fler produkter - under senare år tillverkades förutom de elva senapssorterna även tomatpuré och chokladsås.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!