Fyrfoting började i vattnet

Det var förmodligen först i vuxen ålder som de första landlevande ryggradsdjuren klarade av att kravla sig upp på land. Under barndomen var de byggda för ett liv i vattnet.

Så här såg förmodligen ett av de allra första landlevande djuren, Ichthyostega, ut. Men ny forskning visar attd ett var först i vuxen ålder som hon tog sig upp på land.Illustration: Raul Martin

Så här såg förmodligen ett av de allra första landlevande djuren, Ichthyostega, ut. Men ny forskning visar attd ett var först i vuxen ålder som hon tog sig upp på land.Illustration: Raul Martin

Foto:

Uppsala2009-04-16 21:00
Det visar forskare vid Uppsala universitet, Cambridge University i England och Duke University i USA i en studie, som publiceras i det nya numret av vetenskapstidskriften Science.
- I likhet med dagens grodor och salamandrar har den tidiga fyrfotingen Ichthyostega börjat sitt liv i vatten men sedan genomgått anpassningar för att klara att leva på land, säger Per Ahlberg, professor i evolutionär organismbiologi vid Uppsala universitet.

Tillsammans med forskarkollegorna Viviane Callier och Jennifer Clack i England har han undersökt fossila överarmsben från två så kallade fyrbenta fiskar, Ichthyostega och Acanthostega, från Grönland.
- Överarmsbenen ger mycket information om djurens livsstil. Benens form ger ledtrådar om hur djuren rörde sig, till exempel om frambenen lyfte upp kroppen från marken eller inte, säger Per Ahlberg.
Ichthyostega och Acanthostega levde under devontiden för omkring 365 miljoner år sedan. De var bland de första ryggradsdjur att ha fram- och bakben i stället för fenor.
- Även om de inte i rakt nedstigande led är våra direkta förfäder tillhör de den gemensamma stamgruppen för alla nu levande groddjur, reptiler, fåglar och däggdjur, alltså även oss människor, säger Per Ahlberg.

De mesta kunskaperna om djurlivets historia har hämtats från fossil av fullvuxna djur. I den nya studien har forskarna för ovanlighetens skull haft tillgång till flera exemplar av halvvuxna såväl som fullvuxna överarmsben från de båda fyrbenta fiskarna. På så sätt kunde de studera hur formen på benet ändrats under uppväxten.
- Vi fann då att de två djuren hade olika livshistorier. Hos Ichthyostega, men inte hos Acanthostega, kan vi se hur frambenet under uppväxten blir anpassat för att bära upp kroppen och därmed bättre kunna ta sig fram på land, säger Per Ahlberg.
En av anpassningarna var att muskelfästena på överarmsbenen hos Ichthyostega flyttades från fiskliknande till landdjursliknande positioner. En annan var att skulderleden omdanades så att djuret i vuxen ålder kunde låsa benet i en viktbärande position.
- Precis som nutida groddjur lade Ichthyostega och Acanthostega förmodligen sina ägg i vattnet. Efter födelsen var det däremot bara Ichthyostega som genomgick sådana förändringar att det kunde byta livsstil och leva på land, säger Per Ahlberg.

Ichthyostega och Acanthostega är de först upptäckta primitiva fyrfotadjuren. Sommaren 1932 hittade Gunnar Säve-Söderberg, professor i paleontologi vid Uppsala universitet, de första fossilen av Acanthostega på östra Grönland. Han var också med på den danska expedition som tre år tidigare hittade de första exemplaren av Ichthyostega.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!