I Uppsala kommer 8307 av alla som röstar i valet att vara förstagångsväljare. Några av dem är Sergon Abijomha, Lisa Umberg, Aron Berglund och Cornelia Bjerselius som läser samhällsvetenskapsprogrammet på Lundellska skolan i Uppsala.
Är ni själva engagerade politiskt?
– Inte partikopplat men jag hänger med vad som händer i valet, säger Cornelia.
– Vi pratar mycket politik på lunchen med våra kompisar, kanske mer än vad andra gör, säger Aron.
– Jag kollar på partiledardebatter. På olika talare och hur skickliga de är när de ställs mot varandra. Man blir inspirerad av det, säger Sergon.
– Jag har en kunskap och intresse och tar del av debatten, säger Lisa.
Vart kommer erat samhällspolitiska engagemang ifrån?
– Hemifrån. Eller mina föräldrar har aldrig varit politiskt engagerade men de har tycket det varit viktigt att kolla på nyheter och hänga med i vad som händer, säger Cornelia.
– Jag har aldrig pratat om politik hemma. För mig kom intresset under gymnasiet, jag blev mer medveten, säger Lisa.
– För mig var det under högstadiet, jag hade flera kompisar som var intresserade av politik. Jag ville också vara med och diskutera och vara kunnig, säger Aron.
– När jag var yngre tänkte jag att jag skulle rösta blankt, politiker säger saker men hur ofta händer det något? I somras började jag kolla på olika partiledare och insåg att skolan till viss del är färgad av politik. Jag har fått berättat för mig av lärare, medvetet eller omedvetet, vad som är rätt eller fel istället för att säga till mig att tänka kritisk. Så jag ville skapa mig en egen uppfattning, säger Sergon.
– Jag håller med, ibland syns det i undervisningen vad lärare tycker och sådant sätter sig i bakhuvudet. Men jag tycker lärarna har varit mer neutrala under gymnasiet, säger Aron.
Hur känns det att få rösta i valet för första gången?
– Jag tycker att det ska bli extremt kul att kunna lägga en röst och påverka på riktigt, säger Aron.
– Jag känner lite press. Det är som första gången man kör bil, man är ganska skraj. Jag har läst alla partiprogram och kollat på partiledarna hur de för sig. Personligen tycker jag att det är viktigt med partiledarna. Att det är en stark, tydlig ledare som faktiskt säger vad den tycker så man kan lita på personen, säger Sergon.
– Jag tycker det är svårt att veta, man vet ju vad man själv tror på men det är svårt att koppla till ett parti. Till exempel jämställdhet, att man bryr sig om varandra och vad partiet faktiskt gör är viktigt för mig. Inte att ha en stark partiledare, säger Cornelia.
– Lite nervös är det. Jag har en hyfsad koll och har läst i några av partiprogrammen och försökt rangordna vad jag tycker är viktigast, säger Lisa.
Tycker ni det är stor skillnad mellan vänster- och högerkanten i svensk politik?
– Inte så jättemycket. De skiljer sig åt i specifika frågor, säger Cornelia.
– Mellan de två största partierna är det inte värsta skillnaden. Och till exempel SD, i andra europeiska länder anses de inte som så extrema utan mer i mitten, säger Aron.
– Sverige är ju speciellt eftersom att det är byggt på den svenska modellen. Våra högerpartier som moderaterna till exempel, anses inom världspolitiken som mer center än höger. Det känns som man egentligen röstar på samma sak fast ett annat parti bara, säger Sergon.
Hur tycker ni att debattklimatet är mellan partiledarna?
– Det är inte för mesigt, men det är tråkigt. Det är ingen som kan uttrycka vad de faktiskt tycker, utan man slingrar sig för att få den stora massan att rösta på en. Allt ska vara lagom, säger Cornelia.
– Man borde inte linda in allt, det blir svårare att veta vad man ska rösta på. Men det är svårt att i Sverige uttrycka en stark åsikt eftersom att det kan uppstå en motreaktion, säger Lisa.
– Det blir som en väljarjakt, man vill att det ska låta fint för att det är större chans att folk röstar, säger Sergon.
Är det viktigt att förstagångsväljare är engagerade och röstar?
– Ja det är det. Jag tror att sociala medier kan påverka mycket, om olika influensers med många följare är öppna med vad de röstar på kan de nog påverka, säger Cornelia.
– Det är inte så många av mina kompisar som läser partiprogrammen, säger Lisa.
– Det är nog flera som kommer gå på känsla, säger Cornelia.
Om det var val idag, vet ni vilket parti ni skulle rösta på?
– Jag vet, säger Sergon.
– Jag vet åt vilket håll jag vill rösta men inte vilket parti än, säger Cornelia.
– Samma här, jag vill se hur de diskuterar kring olika frågor innan jag bestämmer mig, säger Lisa.
– Jag vet vilka jag inte skulle rösta på, säger Aron.