- Det är jättefina ungar och de verkar må utmärkt, säger Länsstyrelsens rovdjurshandläggare Johan Månsson.
Forskare inom det skandinaviska vargforskningsprojektet Skandulv kunde nyligen besöka lyan och konstatera att ungarna är ca 2-3 veckor gamla.
- Det är första gången som det här paret får ungar. Ungefär hälften av de vilda vargpar som vi känner till får ungar som överlever, säger Johan Månsson.
De flesta vargar börjar leta efter egna revir när de är ungefär ett år gamla, även om det kan variera. Eftersom de här vargarna är ganska instängda med E18 i väster, Stockholm i söder och havet i öster kommer de att få söka sig ut genom de öppningar som finns.
- Det är omöjligt att förutsäga vilken väg de kommer att välja och vargar kan vandra allt mellan fem och femtio mil. Det finns till och med exempel på vargar som vandrat hundra mil, säger Johan Månsson.
Länsstyrelsen håller koll på vargungarna så gott det går men än så länge har de inte fått någon sändare.
- Man kan inte sätta sändare på så små djur, men eventuellt kan det bli aktuellt till vintern. Däremot har de varsitt microchip så att de kan identifieras om de skulle hittas döda. Det görs rutinmässigt på unga vilda rovdjur, säger Johan Månsson.
Enligt Johan Månsson är inte vargarna särskilt aggressiva trots att de fått ungar.
- Alla djur är förstås extra känsliga för störning när de just fått ungar, men de beter sig inte aggressivt. Möjligtvis mot andra vargar som försöker inkräkta eller ibland mot hundar. När forskarna var på besök i lyan så flyttade sig bara vargföräldrarna, säger Johan Månsson.
Hur tror du att vargungarna kommer att klara sig?
- Vi vet att många ungar dör från att de föds tills att det går att spåra dem under vintern. När de är så små är de utsatta för många faror.
Allmänheten kan bete sig som vanligt men uppmanas att visa respekt och lämna vargfamiljen i fred.