- Det kan gå snabbt. Tänk dig att gubben träffar en annan och du blir av med lägenheten. Eller du går in i väggen och blir av med jobbet. Har du inte någon att vända dig till, ja ...
Lasse Keding står i blåsten utanför ingången till gemensamhetsutrymmena som tillhör de nybyggda lägenheterna. I december var han en av de första att flytta in i en av ettorna med kök. Förra vintern bodde Lasse på gatan. Vissa nätter sov han utomhus, ibland i trappuppgångar och garage. En dag när han var på Grottan började han prata med föreståndaren.
Genom henne kom Lasse i kontakt med socialtjänsten och flyttade så småningom ut till Librobäck, där det finns ett stödboende som erbjuder hemlösa boende i fyra olika steg. De nybyggda lägenheterna tillhör steg fyra. Nils Johansson har egna möbler och eget porslin i sin lägenhet. I fönstret sitter gardiner och på väggarna tavlor. Både Lasse Keding och Nils Johanson är väldigt nöjda.
De sköter sig helt själva och om de vill ha hjälp finns det personal hundra meter bort. Men på sikt vill de flytta till något helt eget.
- Var tredje vecka hör jag av mig till Uppsalahem. Men har man en skuld hos Kronofogden går det inte att få en egen lägenhet, säger Nils Johansson.
Enhetschefen Annicka Gustafsson framhåller att Uppsala kommun är unik i och med den här satsningen på eget boende för hemlösa.
- Men det är klart att det finns ett behov av ytterligare platser. Det gör det alltid.
Det första steget, som kallas 24-timmarsboendet, är en annan nyhet inför den här vintern. Dit kan hemlösa komma utan att gå via socialtjänsten och till skillnad från härbärgen får de vara kvar dagtid.
För att få stanna i mer än tre dagar behövs en biståndsbedömning av en socialsekreterare, som bland annat undersöker om personen tillhör Uppsala kommun. För att få flytta vidare till steg två krävs att den hemlöse blir drogfri. En grupp av hemlösa i Uppsala kommer inte ens på vintern till vare sig till 24-timmarsboendet eller Frälsningsarmens härbärge.
Ingen vet exakt hur många de är, men Lasse Keding, som träffar många hemlösa på Grottan, och Annicka Gustafsson tror att det rör sig om minst 25 personer. Personer som undviker kontakt med socialtjänsten.
Vad behövs för att nå dem?
- Om kommunen hade folk som var ute och träffade och pratade med hemlösa skulle de kanske börja känna förtroende för andra igen, säger Lasse Keding.