Kraftig ökning av orosanmälningar om stök bland unga

Antalet anmälningar om att unga i Uppsala begår brott eller har ett normbrytande beteende har ökat med 340 procent på fyra år.

Katja Friberg

Katja Friberg

Foto: UNT arkiv/ Maja Olofsson

Uppsala2023-02-18 05:00

2018 fick Uppsalas socialtjänst in 500 anmälningar om ungdomar som varit inblandade i kriminalitet eller på annat vis brutit mot normerna. 2022 hade siffran stigit till 2 200 orosanmälningar. Det innebär en ökning med 340 procent.

Förutom brott gäller anmälningarna bland annat missbruk av alkohol och droger, samt vad som kallas skolsociala problem och utagerade beteende.

Katja Friberg, avdelningschef inom socialförvaltningen, ser flera möjliga förklaringar till ökningen.

– En orsak kan vara att den lagstadgade anmälningsplikten utökades för flera myndigheter för ett tiotal år sedan. Det har nu gett resultat, säger Katja Friberg.

undefined
Socialtjänsten i Uppsala har startat en särskild enhet som försöker fånga upp ungdomar som bryter mot normerna.

– Ökningen av orosanmälningar kan även hänga samman med att socialförvaltningen sedan 2020 jobbar mer aktivt mot normbrytande beteende bland ungdomar. Vi har en ny enhet som sysslar med de frågorna i samarbete med bland annat polisen.

Enligt Katja Friberg har myndigheterna i Uppsala blivit bättre på att fånga upp unga i behov av stöd. Det handlar till exempel om ett utökat samarbete mellan socialtjänsten, skolan, polisen och fritidsverksamheter, så kallade SSPF-enheter. Sådana finns numera i City, Sävja, Gränby, Gottsunda och Stenhagen.

Speglar ökningen av anmälningar att fler unga även i verkligheten har ett normbrytande beteende?

 – Det är jättesvårt att svara på utifrån statistiken, uppger Katja Friberg.

Hinner ni med alla orosanmälningar?

– Vi hinner granska de anmälningar som kommer in men vissa utredningar kan dra ut på tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!