Fyra fuskare har slutat på universitetet

Hittills har fyra studenter vid Uppsala universitet avslöjats för att ha fuskat sig in på en attraktiv utbildning. Tre av studenterna kom in på läkarprogrammet.

Cilla Häggkvist, biträdande chef för Studentavdelningen, Uppsala universitet.

Cilla Häggkvist, biträdande chef för Studentavdelningen, Uppsala universitet.

Foto: UNT/Lina Svensk

Uppsala2019-02-08 12:56

De fyra studenterna har kommit in på en utbildning med hjälp av sina tillfuskade toppresultat.

En person har redan fått sitt antagningsbesked återkallat. Personen kom in på läkarprogrammet för flera terminer sedan men tog knappt några poäng.

– Det gick inte så himla bra för den här studenten. Även om personen inte längre studerar har vi återkallat antagningsbeskedet, säger Cilla Häggkvist, biträdande chef för Studentavdelningen, Uppsala universitet.

Ytterligare två personer har fått besked från Universitets- och högskolerådet, UHR om återkallande av provresultatet. Bägge kom in på läkarprogrammet och har fått tillfälle att yttra sig.

– Innan vi fattar ett definitivt beslut måste ärendet ha sin juridiska gång. Men man kan tänka sig att de här personerna inte överklagar, säger Cilla Häggkvist.

Den fjärde studenten kom in på kortkursen juridisk översiktskurs men påbörjade aldrig sina studier och här finns en uppseendeväckande detalj: personens betyg hade nämligen räckt för att komma in.

Den personen kan ändå bli spärrad för andra studier. Detta för att säkerställa att det i framtiden inte ska gå att söka en utbildning som är svår att komma in på.

Bakgrunden är avslöjandet av en omfattande fuskhandel iscensatt av en liga som sålde teknisk utrustning för att kunna ta emot rätta svar under högskoleprovet. 23 köpare av ligans tjänster dömdes för några veckor sedan i Norrköpings tingsrätt. Men det ligger på UHR att besluta om vad som ska hända med fuskarnas provsvar, och det är nu alltså gjort.

Universitetet utesluter inte att fler fuskare avslöjas.

– Med tanke på att vi har många utbildningar som är svåra att komma in på som kan det mycket väl komma fram att fler köpt sig en utbildning, säger Cilla Häggkvist.

Fakta

Fakta: Berörda lärosäten

Av de 22 personer som nu fått sitt högskoleprovsresultat återkallat har tolv kommit in på en högskoleutbildning. De tolv är i huvudsak antagna vid längre utbildningar – som läkar- och juristprogrammen – vid:

Kungliga tekniska högskolan Linköpings universitet Lunds universitet Stockholms universitet Umeå universitet Uppsala universitet Örebro universitet Källa: UHR

Fakta: Fuskligan

Den 17 januari dömde Norrköpings tingsrätt 23 personer för att ha köpt till sig bra resultat på högskoleprovet. Dessutom dömdes de personer som sålt fusktjänsten.

Fusket gick till så att fuskarna förseddes med modifierade mobiltelefoner och minimala hörsnäckor. En provledare, som ingick i ligan, såg till att proven fotades av och vidareförmedlades. Från en annan lokal blev provskrivarna uppringda och fick svaren upplästa.

Verksamheten avslöjades efter flera veckors spaning.

Fuskarna dömdes till villkorlig dom och böter.

Fakta: Hundratals personer granskas

Organiserat fusk, med hjälp av otillåtna hjälpmedel, har pågått i okänd omfattning de senaste åren.

Den liga, med namnet HP-hjälpen, som dömdes i januari är en av flera som marknadsfört sina tjänster.

Hur många som fuskat vet ingen. UHR har hittills ringat in cirka 340 fall av konstaterat eller misstänkt fusk.

Av dessa 340 är 200 namn kopplade HP-hjälpen. Namnen fanns, enligt Ekobrottsmyndighetens förundersökning, i HP-hjälpens kundregister. UHR går nu igenom dessa namn.

Hittills har ett 80-tal av de 340 personerna polisanmälts. Övriga har antingen fuskat med otillåtna hjälpmedel innan detta blev brottsligt 2016, eller kommer att polisanmälas.

Fram till nu har totalt 39 fuskande provskrivare dömts, varav 23 i fallet HP-hjälpen. Antal väntas stiga eftersom det pågår ett antal förundersökningar.

Med torsdagens beslut har UHR återkallat 139 högskoleprovsresultat på grund av fusk med otillåtna hjälpmedel. Vissa återkallades direkt efter provet, andra med fördröjning.

Hur många misstänkta fuskare som nu studerar vid högskola är inte känt.

Antalet konstaterade fuskare som hittills utestängts från sin utbildning är inte känt. Varje lärosäte agerar först när UHR tagit beslut om att återkalla prov, så det finns en eftersläpning.

Några exempel: Stockholms universitet har hittills tagit ifrån studieplatsen för sju personer, Uppsala universitet en person, Lunds universitet inte någon, Umeå universitet inte någon.

Källor: UHR och nämnda lärosäten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om