Fyra blev svårt sjuka efter krogbesök i Uppsala

Fem personer smittades i början av september av den farliga tarmbakterien ehec efter att de ätit på en restaurang i centrala Uppsala.

Uppsala2008-10-03 18:24
Fyra av dem ska ha blivit så sjuka att de fick behandlas med dialys.
De smittade har gemensamt att de ätit på restaurangen i början av september, men de tillhör inte ett och samma sällskap.

- I början av september fick vi besked från smittskyddsläkaren att de smittats av ehec på den här restaurangen, säger Helena Lindblad, chef för miljökontoret.
- Då gjordes en tillsyn på restaurangen och vi tog prover men vi lyckades inte spåra smittan.
Helena Lindblad tycker det är tråkigt för företaget att det här hänt, eftersom tillsynen visar att man inte misskött sig eller brustit i hygienen. Vad smittan kan ha spridits med vet man inte.
- Det kan ha varit något som hände inom loppet av en timme, det vet vi inte, säger Helena Lindblad.

Eftersom restaurangen inte brustit i rutinerna, och smittkällan inte kunnat spåras kommer man inte gå vidare med ärendet från miljökontorets sida. Däremot kommer man hålla ett öga på restaurangen.
- Ärendet är avslutat för vår del, säger Helena Lindblad.
FAKTA/Ehec-smitta
Vanligen kommer smittan från mat eller dryck. God hand- och livsmedelshygien förebygger smitta liksom väl genomstekt kött och pastöriserad mjölk. Skölj grönsaker och frukt. Inkubationstiden är vanligen 3-4 dygn.
Symtomen som magkramper och diarré som efter två-tre dygn kan bli blodblandad. De går normalt över inom en vecka men hos var tjugonde drabbad, främst barn under fem år och gamla, utvecklas njursvikt och inre blödningar som följd vilket kräver (intensivvårdsbehandling och dialys.

Källa: Smittskyddsinstitutet)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om