Ny mottagning på Ackis med förlossningsskador i fokus

Fyra av fem som föder vaginalt får en bristning. I vinter startar en bristningsmottagning på Akademiska sjukhuset för att främja arbetet mot förlossningsskador.

Karin Hagberg och Stina Liljeberg startar den nya bristningsmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Karin Hagberg och Stina Liljeberg startar den nya bristningsmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Foto: Julia Koch

Uppsala2023-01-15 12:00

– Vi ser att det finns ett behov av mer uppföljning och att det är svårt för kvinnorna att hitta rätt i vården, säger barnmorskan Karin Hagberg som tillsammans med sin kollega Stina Liljeberg kommer starta den nya mottagningen.

För att kvinnor ska få bättre uppföljning efter en förlossningsbristning startas nu en ny mottagning som riktar sig specifikt mot eftervården. Region Uppsala fick under 2021 ytterligare 16,6 miljoner kronor i statsbidrag för att underlätta för dem som jobbar inom förlossningsvården. En del av pengarna har gått till att starta den nya bristningsmottagningen.

undefined
Karin Hagberg och Stina Liljeberg startar den nya bristningsmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Av alla kvinnor som föder barn på Akademiska får cirka 80 procent någon typ av bristning i samband med förlossningen.

– Det innefattar då alla typer av bristningar från mindre ”skrubbsår” till stora bristningar som behöver sys på operation, säger Hanna Wærnér, biträdande verksamhetschef för Kvinnosjukvården på Akademiska sjukhuset.

Mottagningen öppnar 7:e februari 2023. Målsättningen är att den ska ha ett nära samarbete med BB, mödravården och förlossningen. Det startar som ett projektår med förhoppning att fortsätta. Stina Liljeberg och Karin Hagberg är barnmorskor på Akademiska sjukhusets förslossningsavdelning och kommer att börja jobba på den nya mottagningen.

undefined
Den 7:e februari beräknas mottagningen öppna.

– Senaste årens mediabevakning av kvinnors underlivsbesvär efter förlossning har lett till att fler söker vård för sina besvär i högre utsträckning. Vi har blivit bättre på att fråga om besvär och att inte normalisera när det inte känns bra. Det är av största vikt att vi lyssnar på kvinnorna och att besvären tas på allvar. Ibland kan det även vara viktigt att bekräfta den normala läkningsprocessen, säger Stina.

Sedan 2019 ombeds kvinnor som fått en grad 2-4-bristning eller klipp att fylla i en enkät via bristningsregistret. I enkäten får de svara på frågor kring bäckenbottenrelaterade besvär. De kvinnor som har besvär men saknar uppföljning blir sedan kontaktade och vid behov bokas en uppföljning.

undefined
"Vi har precis påbörjat arbetet med att göra i ordning rummet vi ska vistas i. Det kommer nog bli fint när vi har pyntat till det lite", säger Stina Liljeberg som ska jobba på mottagningen.

– När vi arbetat med bristningsregistret märkte vi att det var en ganska stor grupp som väntade på läkartid. Istället för att kvinnorna ska vänta längre än det behövs så är vår roll att vi ska kunna erbjuda vård snabbare, säger Karin Hagberg.                                                                                       

Vad är en bristning?

Grad 1: Små och ytliga bristningar i slida och på blygdläppar.

Grad 2: Förutom yttre bristningar innebär förlossningsskada grad 2 även att muskler och hud i slidan och mellangården gått sönder.

Grad 3: Vid förlossningsskada med grad 3 bristningar har den yttre eller inre muskeln i ändtarmen gått sönder.

Grad 4: Den svåraste sortens förlossningsskada där både ändtarmsmuskel och ändtarmsvägg har gått sönder. Det är ovanligt med förlossningsskador av grad 4.

Källa: Vården.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!