Frågorna om antikroppar har varit många under coronapandemin. Men i en färsk studie svarar forskare på åtminstone en omdiskuterad fråga – nämligen hur många som egentligen behåller sina antikroppar efter att de smittats.
– Det här är jättebra nyheter eftersom det innebär att vi utvecklar en antikroppsimmunitet efter covid-19, och att den sitter kvar så länge, säger Mia Phillipson, professor i fysiologi vid Uppsala universitet, vars grupp var på plats för att hjälpa till med provtagningen.
Under våren samlades prover in från drygt 2 000 medarbetare på Danderyds sjukhus. 19 procent av medarbetarna visade sig då ha antikroppar mot covid-19. Fyra månader senare har gruppen fått lämna blodprov igen, och i resultaten visar det sig att 82 procent av de medarbetare som i våras hade antikroppar mot covid-19 fortfarande har mätbara nivåer antikroppar i blodet.
Nu kommer en annan grupp vid Uppsala universitet att ta vid i studiens nästa fas, som bland annat handlar om att undersöka blodprovens T-celler.
– Immunförsvaret består bland annat av T-celler som kan bära på minne på viruset. Hos personer som haft covid-19 kan T-cellerna möjligen reagera mot viruset igen och aktivera resten av immunförsvaret, säger Sara Mangsbo, docent i experimentell klinisk immunologi vid Uppsala universitet.
Studien drivs och genomförs i ett samarbete mellan Danderyds sjukhus, KTH, SciLifeLab, Karolinska Institutet och Uppsala Universitet.