Du kliver av bussen, fryser om händerna och ska ta på dig vantarna. Men de är ju inte här? Du inser att du måste ha glömt dem på bussen och i samma sekund försvinner den i väg. Nu är de borta för alltid, eller? Troligtvis inte. För på flera ställen runt om i stan samlas kvarglömda grejer. Hos UL:s entreprenör Nobina, som tar hand om kvarglömda saker från bussar och tåg, finns hur mycket kvarglömda saker som helst.
Ett helt rum är fyllt från golv till tak med förlorade föremål. Lina Salomonsson som jobbar här säger att snart kommer hyllorna att explodera. 1-2 Ikeakassar om dagen får man in och telefonen ringer i ett. En kille kommer fram till disken för hittegods och frågar om de fått in hans mössa.
– Det är en ”vanlig” mössa, svart och utan speciella tryck, säger han.
Lina Salomonsson går in i rummet och hämtar en stor back fylld till brädden med svarta mössor utan tryck. Sett till vad som finns i rummet verkar människor kunna glömma i princip vad som helst.
Här kan du hitta pulkor, ballongvispar, skräckfilmer, handväskor, hörlurar, matlådor, strumpbyxor, böcker, färgburkar, lösa bh:ar, glasögon och så vidare. Allt som kommer in arkiveras och sparas, förutom innehållet i matlådor eller riktigt snuskiga strumpor. Det märkligaste Lina Salomonsson tycker att de har fått in senaste tiden är en elgitarr.
– Annars har man blivit ganska avtrubbad. Jag har sett det mesta. Men jag minns en tjej som ringde och frågade om vi hade fått in hennes skor. Och väldigt nervöst frågade hon om vi dessutom fått in en kasse som skulle innehålla 500 kondomer. Men det hade vi dessvärre inte, säger Lina Salomonsson och skrattar.
Grejerna finns här i några veckor och ungefär hälften verkar hitta tillbaka till sina ägare, resten skänks till välgörenhet. Värdesaker som plånböcker, telefoner och nycklar skickas dagligen till polisen.
De som jobbar på hittegodsavdelningen märker av vad som händer i stan, bland annat sett till väder. Vintertid är majoriteten av det som glöms mössor och vantar och regniga dagar kommer det in massvis med paraplyer.
Men även andra händelser avspeglas. Vid jul ökar antalet inslagna paket, vid nyår får man in mycket högklackade skor och festklänningar och vid valborg kommer det in en hel del kassar från systemet. När reggaefestivalen fanns i stan kom det också in en och annan trumma.
På bussar verkar det mesta glömmas kvar och mer än sällan är det stora saker som barnvagnar, käppar och rullatorer som glöms. På andra ställen verkar de kvarglömda sakerna spegla ställets karaktär. I Forumgallerian glöms flest saker på helgerna och det förkommer en hel del shoppingkassar. På Stadsbiblioteket fylls upphittatlådan bakom disken med glasögon, böcker, häften och usb-minnen.
Krogen är en annan plats där glömda ting samlas på hög, särskilt bankkort, pass, id-kort och telefoner.
– En gång hade vi en hög här på kanske 200 bankkort. I snitt är det runt 3-5 kort per helg som lämnas in, säger BJ:s delägare Johan Lind.
Garderobslappar är också något som ofta fumlas bort i mörkret på dansgolvet. Johan Lind minns inga riktigt konstiga saker som blivit kvarglömda men han minns tiden innan smartphonens då fler hade digitalkameror som försvann.
– För att kunna bekräfta vem som äger den behöver vi ju ofta kolla på bilderna och då har man sett både det ena och det andra, säger han.
Sammantaget verkar Uppsalaborna vara riktigt duktiga på att glömma saker. Något den riktigt glömske bör komma ihåg är att mycket faktiskt hittas.