Fynd på fynd vid arkeologisk utgrävning
Fynd kanske ända från 1600-talet har påträffats vid Hasselbacken i samband med att den första arkeologiska utgrävningen genomförs i Öregrund.
Fornminneslagen kräver en utgrävning i Öregrund.
Foto: Christer Bergstrröm
En äldre stensättning av kantsten som grävts fram kan ha anlagts antingen som berså till det gamla badhuset som stod här på 1880-talet, eller ha tillhört krogen Hasselbacken eller den park som fanns här.
Bakgrunden till att Upplandsmuseet genomför utgrävningen är att det ska byggas bostäder på marken.
- Eftersom marken aldrig varit bebyggd säger Fornminneslagen att en arkeologisk utgrävning måste göras i medeltida orter för att trygga och säkra eventuella fynd. Det vi påträffar arkiverar vi och dokumenterar på Upplandsmuseet och det är inte otänkbart att något av det vi finner kommer att ställas ut, säger arkeologen Malin Gustafsson.
Utgrävningen som omfattar ett omkring ett hundra kvadratmeter stort område alldeles nedanför de nya bostäder som byggts vid Hasselbacken startade i måndags och pågår även under nästa vecka.
På bara några decimeters djup har en antal föremål grävts fram. Utgrävningen kommer maximalt att göras på ytterligare omkring en halv meters djup.
Öregrund är en senmedeltida stad. Den äldsta kartan av Öregrund är ändå så pass ung som 1841.
- Därför vet vi inte riktigt hur den äldsta staden såg ut. En förhoppning med utgrävningen är att finna delar av äldre tomtgränser. Det skulle vara skoj att hitta spår efter tomtgränser så att vi fick en bättre föreställning om hur staden en gång såg ut. Öregrund har ju genom tiderna drabbats av flera bränder och det brandlager vi funnit kan vara från någon av dessa, säger Malin Gustafsson.
Den keramik som påträffats är brukskeramik från 1700-talet. Kritpiporna som man rökte med har långa skaft och förekom redan under 1600-talet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!