Fylleri stort problem på Kulturnatten

De senaste åren har ungdomsfylleriet ökat markant i samband med Kulturnatten i Uppsala.Den gångna helgen utgjorde inget undantag. Bråk, skadegörelse och fylla har blivit evenemangets mörka sida.— I det avseendet är Kulturnatten numera fullt jämförbar med valborg, säger Christer Nordström på Uppsalapolisen.

Uppsala2002-09-17 00:01
Som UNT tidigare berättat blev årets Kulturnatt en ovanligt stökig tillställning. Socialjouren tvingades omhänderta 25 berusade ungdomar och flera fall av bråk och skadegörelse rapporterades.
Polisen, socialtjänsten och arrangörerna är nu överens om att något måste göras åt den kraftigt förvärrade situationen.
— Vi är oroliga för att något riktigt allvarligt ska inträffa innan man verkligen tar i med krafttag mot ungdomsfylleriet, säger Björn Andersson, chef för socialjouren i Uppsala.

Vuxennärvaro viktigt
Enligt honom vilar ett tungt ansvar på föräldrarna. Framför allt vill han se en större närvaro av vuxna på stan.
— Många tonåringar har ju en negativ attityd till att vuxna ska följa med och ha koll på dem. Men det handlar mycket om grupptryck. När vi har enskilda samtal med ungdomarna så brukar de faktiskt säga att de gärna vill ha fler vuxna omkring sig, berättar han.
Även Christer Johansson, som är samordnare för Kulturnattens ungdomsevenemang, betonar de vuxnas roll i sammanhanget.
— Ungdomsfylleriet är i första hand ett vuxenproblem! Jag tror att många föräldrar har alldeles för dålig uppsikt över den alkohol de har hemma. Man märker helt enkelt inte om det försvinner en flaska här och där, säger han.

Bristfällig belysning
En annan viktig faktor är den bristfälliga belysningen i delar av centrala Uppsala, framför allt i Slottsbacken och i Stadsparken där de flesta ungdomar brukar samlas.
— I mörkret gror våldet och fylleriet frodas. I värsta fall kan kraftigt berusade personer bli liggande där länge innan vi upptäcker dem, säger Björn Andersson.
Polisen är också starkt kritiskt till att det finns flera mörka platser i centrala Uppsala.
— När poliserna patrullerade i Slottsbacken flög flaskor och stenar runt omkring dem. Och det var nästan omöjligt att se varifrån de kom. Jag tycker också att det är pinsamt att folk snubblar på kättingarna i Odinslund för att det är så mörkt, säger Christer Nordström, presstalesman på Uppsalapolisen.

"Orealistiskt"
Uppsala kommuns belysningsansvarige Anders Tillenius medger att det kan ligga en del i kritiken.
— Vi är medvetna om att det är för mörkt i Odinslund och på vissa håll kring Stadsskogen. Därför planerar vi också att förbättra belysningen i dessa områden, säger han.
Men att få bort mörkret i Uppsalas centrum helt och hållet är orealistiskt, menar han.
— Vi kan inte ha en skog av armaturer i våra grönområden. Det skulle förstöra intrycket av parkerna under dagtid. Dessutom tenderar ju ungdomarna att samlas på olika ställen varje år. Problemet är mer komplicerat än vad de flesta tror, säger han.

Många insatser
Såväl polisen som socialtjänsten är överens om att ungdomsfylleriet inte är direkt kopplat till Kulturnatten som evenemang. Tvärtom lovprisar de arrangörerna.
— De gör ett föredömligt arbete, inte minst gentemot ungdomarna, säger Christer Nordström på Uppsalapolisen.
Christer Johansson som samordnar ungdomsevenemangen, betonar att även han gör många insatser för att stävja ungdomsfylleriet.
— Framför allt så ser vi till att ungdomar själva får vara med och arrangera. På så sätt känner de ett helt annat ansvar för Kulturnatten. Vi satsar också på alkoholfria evenemang och tillställningar som kan locka både ungdomar och vuxna, som exempelvis dansprogrammet på Grand.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!