Fuskanklagad Uppsalaföretagare kan mista vårdtillstånd

En företagare i Uppsala som anklagas för skattefiffel riskerar att tillståndet för familjevård dras in. Efter en lagändring ställs hårdare krav på företag inom välfärdssektorn.

Shoma AB arbetar med familjehem för utsatta barn. Efter Skatteverkets utredning om skattefusk inom Shoma–koncernen inleder IVO en granskning av företaget.

Shoma AB arbetar med familjehem för utsatta barn. Efter Skatteverkets utredning om skattefusk inom Shoma–koncernen inleder IVO en granskning av företaget.

Foto: TT

Uppsala2021-01-11 20:01

Som UNT tidigare rapporterat har Uppsalabaserade Shoma Rätt Städ enligt Skatteverket tagit ut 2,2 miljoner svart, något företaget förnekar.

Städfirman ägs till hälften av en Uppsalabo som driver ytterligare en rad företag. Ett av företagen i koncernen, Shoma AB, arbetar med familjehem för utsatta barn.

Shoma AB har tillstånd av IVO, Inspektionen av vård och omsorg, att bedriva så kallad konsulentstödd familjehemsvård. Den som beviljats IVO-tillstånd inom vård- och omsorgsbranschen måste sköta sin ekonomi. I annat fall kan det dras in.

I och med att städfirman anklagas för skattefusk och det finns ägarkopplingar till familjehemsföretaget kommer IVO nu att inleda en granskning. Det uppger Anna Rosklint vid IVO:s presstjänst. Kärnfrågan i den kommande utredningen är om Shoma AB ska få behålla sitt tillstånd för familjehemsvård.

Kraven är högt ställda. Vid andra utredningar har IVO återkallat tillstånd exempelvis på grund av för sent inlämnade årsredovisningar eller vid släpande skatteskulder. Rena oegentligheter i samband med skattedeklarationer betraktas som mycket allvarligt, enligt IVO:s regelverk.

Personer inom Shomakoncernen har tidigare underkänts av IVO. Det skedde för ett år sedan då Shoma AB ansökte om tillstånd att starta ett hvb-hem för vård eller boende, åt våldsutsatta kvinnor i Uppsala. Men IVO sade nej. Företrädarna för Shomabolagen, varav flera ingår i ledningen för städfirman, hade enligt myndigheten uppvisat "brister i lämplighet".

De ansvariga hade trots revisorsplikt inte anlitat revisor. Dessutom hade skattedeklarationer lämnats för sent och de inblandade var skuldsatta. Företrädarna för Shoma försvarade sig bland annat med att Kronofogdens krav varit felaktiga, att en ekonomiansvarig varit sjuk och att post inte eftersänts. Det blev dock avslag ändå.

Shomas nuvarande IVO-tillstånd ska prövas enligt regler som infördes 2019. Då skärptes lagen och det blev krav på tillstånd för en rad företag inom välfärdssektorn. Lagändringen motiverades med att oseriösa aktörer skulle stoppas och att röstsvaga vårdtagare behövde värnas.

Inom till exempel hemtjänstbranschen hade IVO fram till i somras stoppat var femte aktör med stöd av den nya lagen och flera hemtjänstföretag i Uppsala har tvingats läggas ner.

Shomabolagens ordförande avböjer att tala med UNT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!