Fuskande Ica-handlare slutar
De två Ica-handlarna Sven-Erik Haraldsson och Jan-Olof Pettersson som drivit Ica Supermarket Samköp i Uppsala lämnar sin butik, efter larmet om fortsatt köttdfusk. Butiken övertas av Ica Sverige som börjar arbete med att rekrytera en ny handlare.
Ica-affären vid Heidenstams torg, dagen efter det nya köttlarmet. Många undrar hur det kunde bli så igen.
Foto: Rolf Hamilton
Som unt.se kunde avslöja på onsdagsmorgonen misstänks fusket med livsmedelsmärkning vid Ica Samköp i Uppsala vara omfattande. Förutom kött och köttfärs, misstänks butiken ha märkt om förpackningar med färsk kyckling som är ett mycket känsligt livsmedel.
Handlaren kunde vid samtal med Uppsala kommuns miljökontor inte förklara vart alla matvaror tagit vägen, men hävdade att han tagit hem en del av det kött som påstås vara kasserat.
Miljökontorets oanmälda inspektion gjordes sedan man fått ett anonymt tips om att köttfärs men även färsk fisk paketeras om efter utgången sista förbrukningsdag. Hanteringen ska ha skett med ägarens kännedom.
- Vi fick ett väldigt intiterat tips om att hanteringen inte gick rätt till. Eftersom jag själv jobbat i en Ica-butik under tiden då jag utbildade mig till miljö- och hälsoskyddsinspektör vet jag att förpackning av den här typen av livsmedel sker tidigt på dagen, säger Alexander Sobestiansky, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Uppsala kommun.
När inspektörerna kom till butiken hittade man ett antal lösa etiketter på arbetsbänkarna i charkavdelningen som man bedömde vara avrivna från förpackningarna.
Etiketterna kom från köttfärs, sidfläsk, benfri kotlett, skinkinnanlår och färsk kycklingfilé. Etiketterna från köttfärs och kyckling angav sista förbrukningsdag som vid inspektionstillfället låg upp till två dagar tillbaka i tiden.
- Handlaren hävdar att etiketterna kommer från förpackningar där köttet kastats. Han kunde dock inte redogöra för vart alla varor tagit vägen, men säger att han tagit hem det till sig själv. Några kasserade livsmedel hittades inte i charkens sopkärl.
En del av de avrivna köttfärsetieketterna var fortfarande kladdiga och varorna hade en sista förbrukningsdag satt till 18 december.
Vid kontroll ute i butikens köttdisk hittades köttfärsförpackningar med exakt samma gram köttfärs som fanns på de avrivna etiketterna. Sista förbrukningsdag var framflyttad till 19 decmeber.
Även avrivna etiketter från sidfläsk hittades, och i köttdisken fanns förpackningar med exakt samma mängd fläsk. Skillnaden var att bäst-före-datum på förpackningarna hade flyttats fram 14 dagar, det vill säga från 17 respektive 18 december till 1 januari 2008.
Även etiketter från kotlett hittades på arbetsbänkarna. Däremot hittades inga ommärkta kotlettförpackningar i kunddisken. Då det gäller kycklingfilé fanns många tråg i disken men inga förpackningar i kunddisken med samma mängd som de avrivna etiketterna angav.
Kasserat kött i motsvarande mängd som man hittat avrivna etiketter har inte kunnat återfinnas i butiken. Ica-handlaren har, enligt miljökontoret, inte kunnat ge någon trovärdig förklaring till var köttet tagit vägen eller hur det destruerats.
- Viktangivelserna på köttfärsetiketterna på trågen stämmer så väl överens med det som finns i kunddisken att det inte är rimligt att tro att detta har skett av en slump.Det måste ha varit en tanke bakom i det här fallet. Jag har aldrig sett något liknande, säger Alexander Sobestiansky.
För butiken gäller nu totalt förbud att förpacka och märka livsmedel. Däremot får man sälja kött och andra livsmedel i den manuella disken.
Miljökontorets planerade möte på onsdagen med Ica-handlaren Sven Erik Haraldsson är inställt.
- Han har inte möjlighet att träffa oss i dag, och därför avvaktar vi besked om hur rutinerna för livsmedelshanteringen sköts. Tills vi får besked om detta gäller förbud mot att förpacka och märka i butiken.
Miljökontoret har polisanmält Ica-handlaren för misstänkt brott mot livsmedelslagen.
När UNT pratar med handlaren Sven-Erik Haraldsson på onsdagseftermiddagen vill han inte kommentera det inträffade. I stället hänvisar han till Anders Hallgren på ICA-handlarnas förbund, som suttit i sammanträde med honom och kollegan under förmiddagen. Denne säger i sin tur att man har kommit överens om att de båda ICA-handlarna ska informera sin personal och sedan gå hem.
- De känner sig mycket nedstämda och bedrövade. De har erkänt att de har märkt om köttfärsen bara några dagar efter att de varit på det stora informationsmötet hos oss. Men de har ingen förklaring till varför. De är bara mycket ångerfulla, säger Anders Hallgren.
Fotnot:
I eftermiddag träffar ledningen för Livsmedelsverket företrädare för Ica:s ledning för att diskutera köttfusket.
Fakta:
Sista förbrukningsdag:
Vissa mycket känsliga livsmedel, som färsk fisk och kyckling, köttfärs, organ och rå korv, måste vara märkta med sista förbrukningsdag i stället för bäst före-dag. Sista förbrukningsdagen är den sista dag som dessa livsmedel beräknas kunna förbrukas om de har förvarats på rätt sätt och i obruten förpackning. De får inte säljas efter att sista förbrukningsdagen har passerats.
Bäst-före-dag:
Livsmedel märkta med bäst före-dag ska hålla ytterligare en tid efter datumet om de förvaras på rätt sätt och i obruten förpackning. Det är säljarens ansvar att produkten är av fullgod kvalitet. Det är inte förbjudet att sälja livsmedel där bäst-före-dag passerats.
Sista förbrukningsdag:
Vissa mycket känsliga livsmedel, som färsk fisk och kyckling, köttfärs, organ och rå korv, måste vara märkta med sista förbrukningsdag i stället för bäst före-dag. Sista förbrukningsdagen är den sista dag som dessa livsmedel beräknas kunna förbrukas om de har förvarats på rätt sätt och i obruten förpackning. De får inte säljas efter att sista förbrukningsdagen har passerats.
Bäst-före-dag:
Livsmedel märkta med bäst före-dag ska hålla ytterligare en tid efter datumet om de förvaras på rätt sätt och i obruten förpackning. Det är säljarens ansvar att produkten är av fullgod kvalitet. Det är inte förbjudet att sälja livsmedel där bäst-före-dag passerats.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!