Fusk med kyld färdigmat vanligt
Den kylda färdigmaten med långa hållbarhetstider har gjort att antalet matgiftningar ökar. Fusk och slarv vid tillagningen är vanligt. Tillverkare lever inte upp till de krav som ska säkerställa matkvaliteten. Det visar en sammanställning av Livsmedelsverket.
- Det inträffar väldigt mycket matförgiftningar. Mitt intryck är att matförgiftningarna inom storhushållssektorn har blivit så vanliga att de nästan accepteras.
Livsmedelsverket uppskattar att antalet matförgiftningar årligen är 500 000 stycken. En färsk undersökning av Anticimex visar att nästan var femte svensk har matförgiftats under det senaste året vilket skulle innebär att 1,3 miljoner tror att maten gjort dem sjuka.
Dålig egenkontroll
Ulla Lantz har inspekterat åtskilliga storhushåll och livsmedelsföretag.
— Många uppger att de tillverkar kyld färdigmat enligt cook-chill-metoden och ger då intrycket att de följer de extra höga krav som ställs på det sättet att tillverka maten. I själva verket är det mycket vanligt att man bara följer den del av cook-chill- reglerna som säger att maten ska kylas ned till högst +3 grader på två timmar och sedan förvaras vid högst + 3 grader. De andra kraven, som att man ska välja råvaror av högsta kvalitet liksom de stränga kraven på lokal- och personalhygien, följs inte. Bristerna är en stor del av förklaringen till att många blir matförgiftade.
Livsmedelsverket har granskat inspektionsprotokollen från 64 inspektioner under 2002 och 2003.
- Inte minst fungerar egenkontrollen dåligt. Om inte den fungerar så visar det att de inte har kontroll på vad de pysslar med på företagen.
Ulla Lantz anser att kommunerna måste jobba mycket mera intensivt för att kontrollera och följa upp den mat som levereras till äldreboenden.
Hanteringsfel
— Inköpsavdelningarna måste koppla in livsmedelsinspektörerna för att man verkligen ska kunna kontrollera att tillverkarna gör det de lovar. När företagen säger att maten ska klara att förvaras i två veckor förutsätter det att kylkedjan inte brutits någon gång. Förr eller senare blir det fel i hanteringen. Det är just under sådana förutsättningar tillverkarna borde undersöka hur lång hållbarhet maten har.
En del av den mat som ingick i den måltid som matförgiftade åtta äldre och en medarbetare vid Frodegården slängdes eftersom den var dålig.
- Det verkar mycket märkligt att man serverar en del av maten trots att vissa ingredienser kastas. Jag tycker att om man använder den här typen av rätter måste man verkligen se till att ha reservmat hemma. Själv skulle jag aldrig äta färdiglagad kyld mat som var en vecka gammal, säger Ulla Lantz.
Fakta
Cook chill är en matlagningsmetod som innebär att då maten är klar ska nedkylningen börja inom 30 minuter. Maten ska sedan kylas till mellan 0 och +3 grader på 90 minuter. Rätten kan kyllagras i högst fem dagar.
Om den färdiga kylda maträtten packas med modifierad atmosfär som innebär att kväve och/eller koldioxid tillsätts kan hållbarhetstiden förlängas upp till ett par veckor enligt tillverkare.
Källa: Livsmedelsverket
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!